Gripa se extinde in Romania, in special in randul celor cu grad ridicat de risc, printre care si copiii. Numarul cazurilor de imbolnaviri a crescut o data cu inceperea scolii, pe 13 ianuarie.
9 scoli si gradinite din Bucuresti si-au suspendat cursurile timp de trei zile. Sunt in jur de 200 de copii in Capitala suspectati ca au gripa.
Mii de copii au ajuns la urgente
Insa, in toata tara, mii de copii au ajuns direct la urgente, cu simptome de boli respiratorii. Medicii din camerele de garda spun ca jumatate din testele rapide de gripa sunt pozitive, ceea ce inseamna ca suntem intr-un sezon pre-epidemic.
Sugarii sub 6 luni nu pot fi vaccinati, insa pot fi protejati daca femeia gravida se vaccineaza, in orice moment al sarcinii. Femeile insarcinate si bebelusii sunt, potrivit OMS, cele mai vulnerabile categorii in fata gripei. Urmeaza copiii intre 6 luni si 5 ani care merg in colectivitati - cresa si gradinita. Daca apar simptome trebuie dusi cat mai repede la doctor. Exista un tratament care grabeste vindecarea, dar trebuie inceput in primele 48 de ore.
Ministrul Sanatatii a cerut plan de actiune
Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a solicitat specialistilor in sanatate publica un plan de actiune, suplimentar, pentru prevenirea si limitarea imbolnavirilor prin gripa. In acest context, un grup de specialisti in sanatate publica, boli infectioase si microbiologie sub coordonarea dr. Nelu Tataru, secretar de stat, va stabili masurile ce se impun,in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerulului Sanatatii, ministrul Victor Costache, atrage atentia ca, "odata cu inceperea cursurilor in unitatile de invatamant numărul cazurilor de imbolnavire ar putea creste. O importanta majora o reprezintă triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati."