Inaltarea Sfintei Cruci. Ce este bine sa faci in aceasta zi sfanta

| | Actualizat: 2018-09-14 00:00:00

Inaltarea Sfintei Cruci cea mai veche sarbatoare crestina, inchinata cinstirii lemnului sfant si se sarbatoreste in fiecare an pe 14 septembrie. Inaltarea Sfintei Cruci aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului pe Golgota, de aceea este cinstita prin post aspru.

Potrivit crestinortodox.ro, in aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

  • Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
  • Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Inaltarea Sfintei Cruci: traditii si obiceiuri

Potrivit traditiilor, in aceasta zi care marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei, se strang ultimele plante de leac (boz, micsunele, matraguna, navalnic) si se aduc la biserica impreuna cu un buchet de flori si busuioc, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Odata sfintite, plantele se pastreaza in casa si pot fi folosite pentru vindecarea unor boli, dar si la farmcele in dragoste.

Busuiocul sfintit in ziua de Inaltare se pune in vasele cu apa ale pasarilor, pentru a le feri de boli, la stresinile caselor, pentru a le feri de rele (in special de trasnete) si in lautoarea fetelor, pentru a nu le cadea parul.

Citeste si despre