Indemnizatia pentru cresterea copilului - varianta finala

| | Actualizat: 2010-12-07 11:56:30

Decembrie 2010: Indemnizatie de doar 1 an pentru mame, incepand cu 2011
 

NOUTATI: Legea mamelor: indemnizatia de maternitate, 85% din salariu.


8.000.000 lei pentru mamele salariate, 2.000.000 lei pentru cele care n-au plãtit asigurãrile, 3.000.000 lei pentru cele care nu vor concediu.

Dupã douã sãptãmâni de la lansarea a trei variante pentru modificarea Legii privind indemnizaþia pentru creºterea copilului, Ministerul Muncii intenþioneazã sã o legifereze pe a treia.

Aceasta prevede o indemnizaþie lunarã de 2.000.000 lei acordatã tuturor mamelor pentru primele 3 naºteri. Cele care dovedesc cã ºi-au plãtit contribuþiile sociale vor beneficia în plus de 6.

000.000 lei pe lunã.

Suma poate fi primitã pe perioada concediului pentru îngrijirea copilului – 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap – care va putea fi efectuat, la cerere, de mamã sau de tatã. Dacã mama este salariatã ºi angajatorul nu a virat contribuþiile la stat, plata indemnizaþiei nu va fi afectatã.

În plus, banii nu vor mai fi distribuiþi salariaþilor prin intermediul angajatorului, ceea ce va scuti atât firmele, cât ºi pãrinþii de multe bãtãi de cap. Existã cazuri în care mamele au reclamat cã angajatorul condiþioneazã plata indemnizaþiei de efectuarea unor ore de muncã sau, pur ºi simplu, refuzã sã o achite pentru cã nu are bani.

În prezent, indemnizaþia, deºi este suportatã de stat, se plãteºte iniþial de cãtre angajator, care, abia la sfârºitul celor doi ani, îºi poate recupera banii.


Din 2006, indemnizaþiile pentru creºterea copilului vor fi acordate pe baza cererilor depuse la primãrii, iar banii vor fi viraþi prin intermediul direcþiilor de muncã.

Faþã de actualele reglementãri, vor fi introduse ºi facilitãþi pentru mamele care nu pot sau nu vor sã-ºi întrerupã serviciul doi ani. În prezent, revenirea la muncã înseamnã ºi pierderea integralã a indemnizaþiei.

Majoritatea femeilor acceptã aceastã "sancþiune", pentru cã doi ani de concediu neîntrerupt înseamnã un risc de a-ºi pierde slujba imediat dupã întoarcerea la lucru. Din 2006, mamele care vor dori sã scurteze perioada de concediu vor primi, pânã la împlinirea celor 2, respectiv 3 ani, o indemnizaþie de 3,3 milioane de lei pe lunã, cu alte cuvinte salariul minim pe economie, pentru a-ºi putea angaja o bonã. Aceeaºi sumã o vor primi ºi mamele care nu au contribuit înaintea naºterii la asigurãri sociale, dar se angajeazã în perioada concediului de îngrijire a copilului.

De asemenea, va fi eliminatã "discriminarea gemenilor".  În prezent, oricâþi bebeluºi ar aduce o femeie pe lume la o naºtere, numai un copil primeºte indemnizaþie. Din 2006, indemnizaþia se va acorda copiilor ºi nu mamelor. În plus, din 2006, din indemnizaþia pentru creºterea copilului se va plãti contribuþia la asigurãrile de sãnãtate.

Procentul necesar acestei taxe nu va diminua sumele prezentate mai sus, ci se va adãuga acestora. Singura problemã în acest proiect este de ordin financiar.

Ministerul de Finanþe nu a precizat, deocamdatã, dacã este de acord sã extindã indemnizaþiile de creºtere a copilului pentru toate mamele. Dupã calculele Casei Naþionale de Pensii, efortul suplimentar pentru 2006 va fi de circa 8.000 de miliarde de lei. În cazul în care Finanþele nu vor aloca aceastã sumã de la bugetul de stat, legea va apãrea în forma prezentatã mai sus, dar plata efectivã va fi eºalonatã.

Reamintim cã, la începutul anului, Ministerul de Finanþe a vrut sã impoziteze indemnizaþia de creºtere a copilului cu 16 la sutã, iar la dezbaterea variantelor propuse de Ministerul Muncii nu s-a deranjat sã-ºi trimitã vreun reprezentant.

Sursa: Gandul

Citeste si despre