Bunicii ce au grija de nepotii lor pot primi, incepand cu anul viitor, o indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea acestora, potrivit unui proiect de lege care a trecut de Senat.
Initiatorii acestui proiect au declarat ca este mai bine ca micutii pana in varsta de doi ani sa fie crescuti de bunici decat sa fie dusi la cresa, scrie avocatnet.ro.
Cand primesc bunicii in demnizatie
Bunici pot primi indemnizatie in cazul in care parintii decid sa renunte la concediul de crestere a copilului si sa revina mai devreme la munca.
Pentru a se pune in aplicare, proiectul legislativ care prevede aceasta masura trebuie sa fie adoptat si de Camera Deputatilor, for decizional, si de publicare in Monitorul Oficial.
Cati bani primesc bunicii
Daca proiectul va ajunge sa se aplice, oricare dintre bunicii care au grija de nepotii naturali sau adoptati vor putea primi o indemnizatie de crestere in valoare de 650 de lei. Insa numai daca parintii care se afla in concediul de crestere revin mai repede la munca.
Parintii care decid sa se intoarca mai devreme la munca pot cere acordarea stimulentului de insertie. Astfel, daca parintii vor renunta la concediul de crestere, bunicii vor primi acea indemnizatie de crestere, iar parintii stimulentul de insertie.
Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.
Cum se obtine indemnizatia de crestere
Cererile pentru indemnizatia destinata cresterii nepotilor se vor putea depune la primaria din orasul de domiciliu si vor fi insotite, pe langa actul de identitate al solicitantului si certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, de acte doveditoare ale calitatii de bunic al copilului respectiv si de acordul scris al parintilor.
Indemnizatia se suspenda atunci cand beneficiarul este condamnat la inchisoare, a decedat, nu mai indeplineste conditiile initiale (de exemplu, nu mai locuieste in Romania) sau atunci cand, timp de trei luni consecutive, nu ridica mandatele postale.
Sursa: avocatnet.ro