Lansare ”Pagini Mov”

| | Actualizat: 2020-09-30 14:19:54

Pagini Mov – Motor de cautare a furnizorilor de servicii medicale si de recuperare pentru copii cu deficiente si dizabilitati

Bucuresti, 30 septembrie 2020

Asociatia Unu si Unu lanseaza proiectul Pagini Mov – un motor de cautare online de inceredere, pe care sunt listate peste 1000 de centre medicale, de recuperare si terapeuti independenti care trateaza copii cu deficiente sau dizabilitati, venind in intampinarea nevoii parintilor de a identifica cele mai potrivite locuri unde isi pot duce copii pentru recuperare motorie sau cognitiva in perioada copilariei (0-18 ani).

Pagini Mov s-a nascut din nevoia parintilor de a face tot ce este posibil pentru recuperarea copiilor lor cu deficiente sau dizabilitati: copii prematuri, dismaturi, cu APGAR mic la nastere, copii cu malformatii sau sindroame congenitale, copii cu turburari din spectrul autist, copii cu intarzieri in dezvoltare, copii cu afectiuni neurologice si copii care necesita tratament pe termen lung, etc.. Pagini Mov este o baza de date de peste 1000 centre medicale si de recuperare private sau de stat, la nivel national, organizate pe judete si localitati, oferind servicii in clinici sau la domiciliu, decontate sau nu de catre stat si care pot fi alese dupa varsta copilului pentru care ofera servicii. Pagini Mov este o platforma in continua dinamica. Parintii sunt invitati sa scrie recenzii care sa vina in ajutorul altor parinti, iar centrele si terapeutii independenti (acreditate/acreditati) pot trimite solicitari de listare a ofertei lor pe platforma.

Scopul platformei Pagini Mov este de a veni in ajutor parintiilor implicati si dedicati recuperarii puilor lor, pentru a le sustine lupta de recuperare medicala si visul de a avea un copil fericit si sanatos. imi doresc ca nici un copil din Romania sa nu mai inceapa recuperarea tarziu, din lipsa de informatii pe care le au parintii si din cauza comunicarii deficitare intre cadrele medicale si parinti. Review-urile parintilor vor fi utile in alegerea unui centru de recuperare, sau a unui medic/terapeut, promovand astfel servicii de calitate in folosul copiilor.” a declarat Corina Croitoru – membru fondator si presedinte Asociatia Unu si Unu.

inca de la infiintare, in 2013, Asociatiei Unu si Unu sprijina recuperarea copiilor nascuti prematur sau bolnavi si indelung spitalizati la nastere. Problemele cu care se confrunta un copil indelung spitalizat la nastere sunt multiple. Acesta poate avea nevoie de terapie pentru probleme respiratorii, auditive, oftalmologice, neurologice, psihologice, etc.. Din lipsa unui Registru National de Urmarire a Copiilor cu deficiente, fiecare familie este responsabila de recuperarea copilului cu probleme la nastere. Parintii au nevoie sa fie ghidati in procesul de alegere a centrelor de recuperare, sa consulte opinia altor specialisti si a altor parinti aflati in situatie similara cu a lor. De cele mai multe ori familia este indrumata in prima faza de medicul de familie si de neonatologul care a ingrijit bebelusul in spital, dar ajunge sa consulte nenumarati specialisti, cel putin in primii ani de viata ai copilului. Bebelusii indelung spitalizati la nastere intra in categoria copiilor la risc pentru ca se lupta sa traiasca, iar daca au fost extrem de prematuri (<28 de saptamani) sau foarte mici (< 1000gr) au un risc mare de a avea probleme severe (boli cronice sau dizabilitati): surditate 3%, cecitate 8%, paralizie cerebrala 8-12%, retard mintal 14%. Procesul de recuperare medicala trebuie sa fie unul intens pana la 2-3 ani, cand se incheie perioada de maxima dezvoltare a creierului uman. Pagini Mov este un proiect la care au contribuit studentii Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti in stagiile de practica aferente anilor de studiu 2018-2019 si 2019-2020, desfasurate in cadrul Asociatiei Unu si Unu.

Despre Asociatia Unu si Unu

Asociaţia Unu şi Unu este asociaţia naţionala a nou-nascuţilor prematuri sau bolnavi şi indelung spitalizaţi si a familiilor lor si este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) inca din 2013. Misiunea Unu si Unu este de a imbunataţi sanatatea bebeluşilor din Romania prin proiecte de prevenţie, informare şi educare a societaţii civile privind naşterea inainte de termen, implementarea principiilor Family Centred Care in terapiile intensive neonatale si alinierea Standardelor nationale la nivelul Standardelor Europene de ingrijire elaborate de EFCNI, precum si oferirea de suport bebeluşilor indelung spitalizaţi la nastere si familiilor lor in procesul de recuperare medicala ulterioara, pana la varsta de 18 ani.

Din 2015, Asociatia Unu si Unu are parteneriate cu toate maternitatile de nivel II şi III din Romania, cand a lansat ”Ghidul Bebelusului indelung spitalizat” , alaturi de medici si Ministerul Sanatatii. Asociatia contribuie la schimbarea Protocoalelor interne ale Maternitatilor, din 2018, prin proiectul “Pui de om in terapie”. Sustine 15 familii in procesul de recuperare medicala a copilului. Din 2017, Asociatia a fost implicata in dezvoltarea Cursului de e-learning MedVET, aplicatie si pe website) despre comunicarea intre cadre medicale si parinti cu copii cu dizabilitati sau la risc, intr-un proiect European, alaturi de universitati, spitale si asociatii din Belgia, Bulgaria si Turcia, curs ce se va lansa in 2020.

Citeste si despre