Deocamdata, cei mai multi parinti si elevi se intereseaza de preturi, nestiind exact ce manuale alternative vor trebui sa cumpere
Luni incepe noul an scolar, si parintii si copiii au inceput deja sa colinde librariile in cautare de manuale.
In ultimele zile, numarul clientilor aproape ca s-a dublat, insa "grosul" vanzarilor este asteptat la cateva zile dupa 12 septembrie, cand elevii vor afla dupa ce manuale alternative vor studia.
La Libraria Papirus din Bucuresti erau ieri, la pranz, peste 50 de persoane. Cei mai multi cautau manuale pentru clasele mici, chiar daca acestea se dau gratuit la scoala. "Cumparam toate manualele pentru ca de la scoala s-ar putea sa le primeasca uzate.
De altfel, cartile pentru clasa a IV-a s-au vandut foarte bine si anul trecut, dupa cum ne-a declarat Rodica Grama, de la Serviciul Comercial Carte din cadrul Companiei de Librarii Bucuresti.
Ghinionistii fac comanda la editura
La fel de solicitate erau ieri si cartile pentru clasele a XI-a si a XII-a, tinerii dorind sa aiba indeosebi manualele de la materiile la care vor da bacalaureatul. "Vrem sa ne luam de-o grija si sa le achizitionam la inceput de an macar pe cele la care vom da examen. Tin minte ca acum doi ani am cautat un manual - optionalul de Istoria Religiilor - tot Bucurestiul si nu l-am gasit. A trebuit sa fac comanda la editura", ne-a spus Andreea Velicu, eleva in clasa a XII-a.
De altfel, librarii afirma ca liceenii sunt clienti fideli in aceasta perioada. "O explicatie ar fi si faptul ca nu toate liceele ofera gratuit manuale", ne-a spus Alexandra Gherghiu, eleva in clasa a XI-a, care a cerut parintilor doua milioane de lei pentru manuale.
Cele mai multe manuale costa peste 100.000 lei
Preturile manualelor oscileaza de la o editura la alta, asa ca este destul de dificil de facut un calcul total al cheltuielilor. Oricum, cele mai multe sunt peste 100.000 de lei, motiv pentru care majoritatea clientilor prefera sa astepte "lista cu carti de la scoala". "Acum manualele sunt alternative, profesorii nu predau dupa aceleasi carti, care difera destul de mult de la o editura la alta. N-are sens sa cheltuim inutil banii. Azi (ieri - n.r.) am venit aici doar pentru a vedea cam cu cati bani trebuie sa ne pregatim. Am constatat ca ne trebuie cel putin doua milioane de lei daca vrem sa avem toate manualele. Vom cere de la parinti", ne-a spus Adela Vandor, eleva in clasa a XII-a, pe care am intalnit-o la o librarie de pe Calea Rahovei.
Librarii de la Humanitas Kretzulescu (de pe Calea Victoriei nr. 45) spun ca zilele urmatoare se asteapta la vanzari multe. "Acum, deocamdata nebunia nu a inceput", spune Alex Mihaila, librar. Si Floarea Arbagi, sefa Librariei Papirus (de pe bd. Magheru nr. 27), ne-a confirmat ca elevii asteapta inca listele cu manualele necesare si ca, deocamdata, tatoneaza terenul. Vanzarile, considera Arbagi, depind foarte mult si de zona in care este situata libraria, de tipul scolilor care se afla langa ea.
"De exemplu, langa libraria noastra este o scoala germana, asa ca sunt cerute manualele de limba germana", explica Floarea Arbagi.
Preturi orientative
La Iasi editurile au intarziat livrarile. Cererea de manuale scolare a crescut spectaculos in ultimele zile. Reprezentantii unor librarii spun ca au avut dificultati din cauza faptului ca unele edituri au intarziat livrarea stocurilor de manuale. Din acest motiv, multi dintre parinti nu au gasit cartile recomandate de profesori.
Se asteapta ca, in urmatoarele zile, numarul cererilor de manuale scolare sa se dubleze.
In Neamt lucrurile ieftine, la mare pret. Prin librariile sau raioanele specializate din Piatra-Neamt si Roman bate vantul. "Fata de alti ani, acum cumparatori sunt putini. Lumea nu are bani. Cei care ne trec pragul se orienteaza spre lucruri foarte ieftine si de slaba calitate. Mai bine s-au vandut ghiozdanele, dar care aveau preturi mici", a declarat Maria Rosu, vanzatoare la o librarie.
Librarii goale in Craiova. Nici craiovenii nu se inghesuie sa le cumpere copiilor rechizite. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea parintilor si-au pregatit odraslele cu mult timp inainte. "Parintii scolarilor prefera sa ia rechizitele din angrouri, acolo unde preturile sunt cu mult mai mici", spune o vanzatoare.
Preturi orientative
disciplina clasa editura pretul(lei/vechi)
abecedar I Aramis 89.900
matematica I Aramis 78.000
limba romana II Aramis 89.900
limba engleza III Corint 140.000
geografie IV Aramis 60.000
limba romana X Corint 158.000 de lei
limba engleza X Corint 180.000
fizica XII All 179.000 de lei
chimie XII Didactica 99.000
matematica XI All 169.000
finante XII All 129.000
marketing XII All 149.000
contabilitate XII All 149.000
educatie antreprenoriala XII All 129.000
latina XII All 115.000
istorie XI Sigma 120.000
geografie XI Corint 150.000
biologie IX Didactica 95.000
economie X Sigma 90.000
Sursa: Evenimentul Zilei