Un subiect destul de controversat in randul parintilor, in ultima vreme, este cu siguranta cel al meditatiilor. La 1 februarie, a intrat in vigoare Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3.051 din 2024 care stabileste obligatiile profesorilor de a completa declaratiile de interese in care isi vor asuma, sub sanctiunile Codului penal, ca nu mediteaza elevii de la clasa. Practic, profesorii sunt obligati sa isi asume, in declaratia de interese, ca nu mediteaza, contra cost, elevii de la clasa la care predau.
Ministrul Educatiei, Ligia Deca, este de parere ca parintii trebuie sa fie siguri atunci cand apeleaza la meditatii, ca ele sunt intr-adevar necesare, pentru ca „exista si o presiune sociala”. Intr-o conferinta de presa la PNL Bistrita, aceasta a mai declarat ca daca toata lumea sustine ca e nevoie de pregatire suplimentara, probabil ca Ministerul trebuie sa faca ceva si in zona curriculara la gimnaziu si liceu.
„Cred ca si noi, parintii, si ma includ in aceasta categorie, trebuie sa fim foarte siguri atunci cand apelam la pregatire suplimentara pentru copiii nostri ca ea este intr-adevar necesara, pentru ca eu cred ca uneori intervine si frica sau faptul ca te simti altfel decat altii din jurul tau care apeleaza la acest tip de pregatire suplimentara.
Am vorbit insa si cu parinti care imi spun ca, avand in vedere faptul ca la scoala exista o buna colaborare cu cadrul didactic si exista o performanta dovedita a copilului, nu au simtit nevoia de meditatii.
Este si o presiune sociala, insa, in acelasi timp, cred ca trebuie sa si luam in considerare feedback-ul familiilor, pentru ca daca toata lumea spune ca e nevoie de pregatire suplimentara, probabil ca trebuie sa facem ceva si in zona curriculara”, a declarat Ligia Deca.
In acest sens, ministrul a anuntat ca pentru liceu va lansa in dezbatere publica planuri-cadru noi in 2-3 saptamani si programe pana in toamna:
„Apropo de manuale, mai ales pentru ca programa este destul de flexibila, e vorba de modul in care sunt elaborate manualele. Cred ca trebuie sa ne uitam cu atentie la ce s-a intamplat ca reforma curriculara la primar si la gimnazial, sa vedem daca nu cumva trebui aduse niste ajustari (...)
Pentru liceu, vom avea planuri-cadru noi, in 2-3 saptamani le lansam in dezbatere publica, programe pana in toamna si ne vom uita si la ce se intampla in zona gimnaziului, mai ales, pentru ca acolo inteleg ca incepe sa fie o problema”.
Potrivit Edupedu.ro, elevii care au intrat in clasele a IX-a, a X-a si a XI-a in 2023 nu au manuale noi, ci tot pe cele aprobate in 2004 si 2009, in functie de disciplina. Acestia au fost primii care, in 2012, au intrat in clasa pregatitoare avand curriculum complet nou pentru invatamantul primar, apoi pentru cel gimnazial. La liceu, reforma a fost intrerupta. In loc de programe scolare noi, tuturor acestor elevi li se preda dupa niste repere metodologice, ghiduri pentru profesori de aplicare a unui „curriculum tranzitoriu”.
Planurile-cadru de liceu ar urma sa fie aprobate pana la finalul lunii februarie, potrivit calendarului cu termenele actelor normative – legislatie subsecventa – care sa aplice prevederile din legile educatiei Deca-Iohannis. Apoi, pe baza acestor planuri-cadru se elaboreaza noile programe scolare, pana elevii incep clasa a IX-a in 2025.
- Surse: edupedu.ro
- Foto: Facebook