Ligia Deca, despre salile de detentie din scoli: „Nicio scoala nu este obligata sa aplice aceasta masura, daca nu o considera necesara”

| | Actualizat: 2024-09-05 11:56:10

Potrivit noului Statul al Elevului, din anul scolar 2024-2025 elevii care deranjeaza orele pot fi mutati intr-o sala „de detentie”, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a vorbit recent, la TVR Info, despre aceasta masura care a starnit controverse in special in randul parintilor. Aceasta a declarat ca nicio scoala nu este obligata sa aplice aceasta masura daca nu o considera necesara sau daca nu are resursele necesare pentru ea.

„Aceasta masura este o posibilitate pe care scoala o are. Nu este nicio scoala obligata sa aplice aceasta masura daca nu o considera necesara sau daca considera ca nu are resursele necesare pentru ea. Mai mult decat atat, aceasta prevedere asigura dreptul la educatie al intregului colectiv scolar, care altfel ar fi intrerupt in procesul educational de un elev care, punctual, la acea ora, nu-i lasa pe colegii lui sau ei sa isi desfasoare activitatea educationala”, a declarat Ligia Deca.

Aceasta a explicat in ce conditii poate fi trimis un elev in sala de detentie si cum se procedeaza. Initial, are loc o discutie cu parintii, iar acestora li se prezinta niste masuri pentru disciplinarea copilului.

„Deci, in momentul in care un copil are un comportament nepotrivit, in functie de gravitatea lui, urmeaza si alte consecinte, inclusiv nota la purtare despre care vorbeam, per modul. Odata ce fapta a fost suficient de deranjanta, incat sa mearga in aceasta camera, este un prim semnal. Are loc o prima discutie cu parintii, pentru ca ei sunt informati imediat, vin la scoala, au o discutie cu dirigintele, cu conducerea scolii, poate cu consilierul scolar. Se dispun niste masuri. Se repeta, se dispun alte masuri, dar ideea este ca nu mai lasam cadrele didactice si colectivele, clasele singure, fara solutii, practic, pentru cei care insista sa nu-si lase colegii sa urmareasca in continuare lectia sau sa urmareasca procesul educativ. Din nou, nu este o masura nemaivazuta. Este o masura care trebuie combinata cu alte masuri prevazute in ROFUIP pentru a preveni astfel de comportamente nedorite. Este doar o posibilitate pe care scoala o are”, a declarat Ligia Deca.

Aceasta a adaugat ca elevul care este dus intr-o sala de detentie va desfasura activitati care tin tot de educatie si ca nu i se va pune absenta la ore.

„Activitatile pe care le desfasoara in aceasta acest spatiu special tin tot de educatie. Da, deci este vorba de activitati pe care le poate face: fie de recapitulare, fie de lectura. Nu se pune absenta, da, sunt informati parintii si acest spatiu de gandire, daca ne uitam si la discutiile pe care le avem cu consilierii scolari, reprezinta o posibilitate ca elevul sa realizeze ca ceea ce a facut nu este o chestiune normala sau nu este o chestiune care se poate repeta. Este o chestiune suficient de serioasa cat scoala sa considere ca trebuie sa protejeze dreptul la educatie al tuturor elevilor.

Deci, in esenta nu este decat inca un instrument, care, de altfel, ne-a fost solicitat, sa stiti, de scoli care au avut, din pacate, parte de violenta extrem”, a explicat ministrul Educatiei.

Ce prevede noul Statut al Elevului despre salile de detentie

Art. 14 – (2) „In cazul elevilor care in timpul orei de curs manifesta comportamente care aduc prejudicii activitatii de predare-invatare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca acestia sa desfasoare activitate in scoala, in timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, intr-un spatiu supravegheat video din unitatea de invatamant stabilit pentru desfasurarea, de regula, a unor activitati de tipul lectura suplimentara, completarea de fise de lucru etc. In acest caz, parintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat in scris/prin mijloace de comunicare electronica. Prin exceptie, elevii cu cerinte educationale speciale sunt preluati pentru a desfasura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul sa desfasoare activitatea in spatiul mentionat la alin. (2) doar pentru ora de curs tinuta de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva ora de curs, elevului nu i se consemneaza in catalog absenta.

(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementeaza prin regulamentul de ordine interioara al fiecarei unitati de invatamant.”

  • Surse: edupedu.ro
  • Foto: Freepik

Citeste si despre