Lucruri uimitoare despre creierul bebelusului

| | Actualizat: 2018-10-18 00:00:00

Toata lumea se intreaba ce este in mintea unui bebelus. Si asta pentru ca el plange, gangureste, rade, dar este prea mic pentru a se exprima in cuvinte. Pentru asta trebuie sa stii cum se dezvolta creierul bebelusilor.

Desi par nestiutori, bebelusii stiu foarte multe lucruri in realitate. Creierul lor lucreaza non-stop, mai ales in primul an de viata.

La nastere, creierul unui nou-nascut are un sfert din dimensiunile creierului unui adult, iar primele forme de atasament apar in jurul varstei de 5 luni. Desi zambeste inca din primele zile de viata, zambetul constient apare de la 10-14 saptamani.  

Un copil care se naste sanatos are toti neuronii pe care ii poate avea un om toata viata, mai exact 100 de miliarde. Cu ajutorul lor va capta volumul mare de informatie din primul an de viata. Neuronii vor comunica intre ei prin sinapse care se vor pierde de-a lungul timpului in proportie de jumatate.

Cum se dezvolta creierul unui bebelus

Creierul bebelusilor se dezvolta foarte repede. In primele 3 luni de viata, dimesiunea se  dubleaza si ajunge la 55% din marimea totala. Pana la varsta de trei ani, ajunge la 80% din volumul unui creier de adult.

Pentru a creste sanatos din punct de vedere fizic, dar si emotional este foarte important sa te implici in viata copilului tau. Sa vorbesti si sa te joci cat mai mult cu el. La fel de importante sunt dragostea, afectiunea si atentia pe care i le acorzi in modul cum se dezvolta creierul. 

Creierul unui bebelus sufera daca nu este imbratisat 

Dragostea si afectiunea sunt foarte importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a unui copil. Oamenii de stiinta au descoperit ca imbratisarile mamei in situatii de stres sunt foarte benefice pentru bebelusi. 

Potrivit unei cercetari, hippocampusul (zona implicata cu stocarea amintirilor) este foarte dezvoltata la copiii care sunt imbratisati de parinti. 

Bebelusii viseaza mai mult decat adultii

Desi multa lume spune ca bebelusii nu viseaza, cercetarile au demonstrat altceva. Bebelusii viseaza foarte mult, mult mai mult decat adultii. Cum ei nu pot avea cosmaruri deoarece nu cunosc sentimentul de frica, cel mai probabil au vise placute, cu imagini vizuale. 

Creierul bebelusului se bazeaza pe miros 

Pentru ca nu poate vedea foarte bine in primele luni de viata, bebelusul se bazeaza foarte mult pe miros. El o recunoaste foarte usor pe mama prin intermediul mirosului. 

Bebelusii pot recunoaste vocea mamei inca din pantec 

Bebelusii au o memorie multa mai buna decat adultii. Ei pot recunoaste vocea mamei inca din pantec, iar cand se nasc recunosc cand mama lor le vorbeste inca de la prima silaba pe care acestea o rostesc. De asemenea, bebelusul este capabil inca de la o luna sa isi dea seama de o rutina. El incepe sa isi dea seama care sunt momentele zilei in care primeste hrana.

 

 

Citeste si despre