Mai mult de 10 copii au ajuns din tabara la spital, cu toxiinfectie alimentara. A fost chemata ambulanta in toiul noptii

| | Actualizat: 2022-07-07 22:03:58

O tabara in care ar fi trebuit sa se distreze si sa se relaxeze s-a transformat intr-un cosmar pentru mai multi copii. Acestia se aflau in tabara la Lacul Rosu si erau cazati la o pensiune, unde se pare ca ar fi facut toxiinfectie alimentara. A fost nevoie de interventia ambulantelor in miez de noapte, iar mai multi copii au ajuns direct la spital.

Cei 20 de copii se aflau in tabara in momentul in care s-au imbolnavit. Insotitorii au sunat la serviciul de urgenta in seara de marti spre miercuri, dupa ce mai multi copii au inceput sa se simta rau, prezentand simptome de toxiifectie alimentara. Este vorba despre copii cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani, care au fost evaluati de cadrele medicale de pe ambulanta, dupa cum a transmis purtatorul de cuvant al ISU Harghita, Alina Ciobotariu.

Initial toti copiii care prezentau simptome au refuzat sa mearga la spital, insa ulterior, in cursul noptii, 12 dintre ei au ajuns la o unitate medicala din apropiere. Potrivit informatiilor furnizate de ISU, copiii au fost transportati la Spitalul Municipal din Gheorgheni, pentru investigatii de specialitate si tratament. Opt dintre copii au ajuns la spital cu autospeciala pentru transport personal si victime a ISU, doi cu ambulanta SMURD si alti doi cu o ambulanta a Serviciului de Ambulanta Judetean din Gheorgheni. In urma incidentului, s-a deschis o ancheta pentru a se stabili din ce cauza s-au imbolnavit copiii.

Care sunt simptomele toxiinfectiei alimentare

Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente si apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice. Simptomele sunt usor de recunoscut, pentru ca includ varsaturi si diaree, insa de la caz la caz pot aparea si durerile de cap, ametelile, durerile de stomac. De cele mai multe ori, formele sunt usoare, mai ales in cazul copiilor, iar cu tratament corespunzator, trec in cateva zile sau chiar de pe o zi pe alta.

In cazuri grave insa poate fi nevoie de spitalizare. Daca varsaturile si scaunele diareice persista, apare riscul de deshidratare si este posibil sa fie nevoie sa mergeti la spital, pentru administrarea de lichide intravenos.

Cele 5 cauze ale toxiinfectiei alimentare sunt: virusuri, bacterii, paraziti, toxine si substante chimice. Cei mai frecventi agenti patogeni care duc la toxiinfectie alimentara sunt: salmonella, toxoplasma, listeria, norovirus si campylobacter.

Vara este anotimpul in care sunt cele mai frecvente toxiinfectiile alimentare, iar cauzele care pot duce la imbolnavire au legatura cu felul in care sunt pastrate alimentele (nu sunt tinute la frigider sau la congelator), prepararea termica insuficienta sau neadecvata, consumarea dupa data de valabilitate inscrisa pe ambalaj, manipularea in conditii precare de igiena.

Alimentele cel mai frecvent asociate cu toxiinfectiile alimentare sunt: carnea de pui, curcan, vita, porc, peste (cruda sau negatita suficient), fructele si legumele nespalate, germenii de grau, lactatele obtinute din lapte crud, nepasteurizat, branzeturile cu mucegai, ouale negatite, fructele de mare, faina bruta (inclusiv aluatul).

Foto: Facebook / ISU

Citeste si despre