Mamele ar putea iesi la pensie mai devreme, in functie de cati copii au

| | Actualizat: 2023-11-01 17:59:39

In contextul discutiilor despre noua lege a pensiilor, in sedinta de Coalitie de marti PNL a propus ca varsta de pensionare pentru mame sa se reduca cu cate un an pentru fiecare copil avut in ingrjire.

Potrivit surselor participante la discutii, o varianta initiala, propusa de Ministerul Muncii, avansa o reducere de 6 luni pentru fiecare copil. Asta inseamna ca o mama cu doi copii ar putea iesi la pensie cu un an mai devreme decat varsta prevazuta in noul proiect de lege.

De asemenea, in noul act normativ sunt introduse beneficii suplimentare pentru mamele care au nascut si crescut mai multi copii pana la varsta de 16 ani. Acestea ar beneficia de o reducere a varstei de pensionare cu pana la 3 ani si 6 luni.

„Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au nascut si crescut mai multi copii pana la varsta de 16 ani pot beneficia de reducerea varstei de pensionare cu o durata de pana la 3 ani si 6 luni”, a mai precizat Liderul PNL Nicolae Ciuca, potrivit Digi24.

Noua lege care se discuta acum in Coalitie prevede egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati, de la 63 de ani, cat este acum pentru femei. Cresterea varstei de pensionare pentru femei la 65 de ani se va aplica din anul 2035. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani si va fi majorat in functie de speranta de viata din Romania, iar cel complet de 35 de ani.

De asemenea, proiect de art norvativ specifica faptul ca pensionarea anticipata poate fi solicitata cu maximum 5 ani inainte de implinirea virstei standard de pensionare, daca solicitantul a cotizat in plus 5 ani peste stagiul complet, adica 35 de ani. Asta inseamna ca pensia anticipata poate fi obtinuta daca persoana a lucrat si a contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani.

In caz contrar, pensia anticipata va fi penalizata cu 0,4% pentru fiecare luna de anticipare daca perioada de stagiu de cotizare realizata peste stagiul complet de cotizare contributiv este de pana la 1 an. Intre un an si 2 ani penalizarea este de 0,35%, intre 2 si 3 ani - 0,30%, intre 3 si 4 ani - 0,25%, intre 4 si 5 ani - 0,20%. La implinirea varstei de pensionare prevazuta de lege, pensia se calculeaza din oficiu.

Noul proiect de lege a pensiilor ar urma sa fie trecut prin Parlament pana la finalul lunii noiembrie, iar legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2024.

  • Surse: digi24.ro, news.ro
  • Foto:

Citeste si despre