Mamele-eprubeta

| | Actualizat: 2005-06-23 11:58:59
Prin legea romaneasca, mamele „surogat” pierd drepturile parintesti

Legea reproducerii umane asistate a incurajat traficul cu femei „surogat”, dispuse sa ramana insarcinate la cerere pentru bani, avorturile in ultima faza si comertul cu embrioni artificiali, spun reprezentantii unor ONG-uri si ai Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Purtatoarele sarcinii nu pot decide avortul

Chiar daca nu a fost dezbatuta public, asa cum s-a intamplat in Italia, Legea nr. 217/2004 a starnit numeroase controverse inca din momentul in care a fost adoptata. ONG-urile si CMR au considerat ca unele prevederi sunt neconstitutionale. Daca legea nu va fi modificata, medicii care practica inseminarea artificiala nu vor putea fi pedepsiti atunci cand nu vor face evaluarea psihologica a cuplurilor si a mamelor „surogat”, cand nu vor respecta varsta biologica maxima pana la care poate fi inseminata o femeie (in strainatate, aceasta este stabilita la 35 de ani) sau cand vor provoca avorturi cu intarziere din cauza presiunilor pe care le poate exercita, printr-un contract fara clauze, cuplul care comanda copilul.
Femeile sarace sunt tentate sa-si inchirieze trupul cuplurilor infertile, fara sa ia in calcul consecintele. „O data ce a acceptat sa devina mama „surogat”, femeia nu mai poate decide asupra trupului ei. Chiar daca intervin probleme medicale, cei care hotarasc daca femeia poate sau nu sa avorteze sunt medicul si cuplul care „comanda” copilul”, ne-a declarat Iustina Ionescu, de la Centrul de Resurse Juridice.
In strainatate, legea permite femeilor inseminate artificial sa se mai gandeasca si dupa nastere daca cedeaza sau nu copilul, a precizat Iustina Ionescu.
In forma actuala, „legea avantajeaza mai degraba medicii care practica inseminarea artificiala si pe cei dispusi sa practice traficul cu ovule si embrioni, intrucat sanctiunile prevazute sunt foarte mici - intre 10 si 30 de milioane de lei”, ne-a declarat Vasile Astarastoae, seful Comisiei de Bioetica din CMR. In Italia, legea este mai restrictiva: beneficiaza de reproducerea umana asistata doar persoanele care s-au nascut infertile, nu si cele care au devenit astfel in urma avorturilor.
Legea va fi din nou dezbatuta pe 29 iunie la Curtea Constitutionala, in urma sesizarilor facute zilele trecute de Administratia Prezidentiala.

Sperma si ovule clonate, fertile

Problemele de infertilitate care dau atatea batai de cap cuplurilor vor putea fi rezolvate, curand, prin folosirea celulelor reproductive artificiale. Cercetatorii de la Harvard si apoi alti specialisti din toata lumea au reusit sa cloneze celulele de sperma si ovule. Acest lucru este posibil prin prelevarea de celule ale pielii, clonarea lor si producerea de celule stem embrionare cu incarcatura identica din punct de vedere genetic cu cea a persoanei de la care au fost luate celulele de piele.

Mihaela Naftanaila, Evenimentul Zilei

Citeste si despre