Masa calda in scoli, doar un vis. Director de scoala: "Pachetele, asa mai pe saracie. Se uita la cei care au, copiii mai dau"

| | Actualizat: 2023-09-21 16:13:33

 

Masa calda in scoli, doar un vis. Director de scoala: Pachetele, asa mai pe saracie. Se uita la cei care au, copiii mai dau
Masa calda in scoli ramane doar un vis, dupa 7 ani de cand a fost lansat programul. In prezent, doar 450 de scoli beneficiaza de acest proiect. Elevii primesc de fapt doar un sandvici rece, insa pentru unii copii si acest sandvici este o minune, caci multi nu au ce manca nici acasa. 
Chiar daca scoala a inceput de aproape doua saptamani, Masa calda si Cornul si laptele mai au de asteptat.
Reporterii Digi24 au fost la o scoala din comuna Isvoarele, iar directoarea unitatii de invatamant a explicat ca nu toti copiii au sandviciuri de acasa, unii doar asteapta sa treaca pauza si stau flamanzi deoarece nu au niciun fel de mancare la ei. 
Suntem la Scoala Gimnaziala din comuna Isvoarele, judetul Giurgiu. In cateva minute suna clopotelul pentru pauza, iar elevii pot scoate din ghiozdan pachetul pregatit de dimineata de parinti. 81 de copii invata aici, dar nu toti au un sendvis de acasa. Unii vor astepta doar sa treaca pauza. Scoala nu a fost cuprinsa in programul pilot „Masa calda”. 
Angela Badea, directoare Scoala Gimnaziala Isvoarele: Pachetele, asa mai pe saracie. Sa nu va ganditi ca mananca nu stiu ce sunca. Angela Badea este invatatoare si directoarea scolii. Povesteste ca nu de putine ori, profesorii au venit cu mancare de acasa pentru a potoli foamea copiilor. 
Se intampla sa vina flamanzi, din pacate. Le-am mai cumparat si noi cate ceva, le mai aducem de acasa. Se cunosc dupa fata. Pentru ca sunt tristi, se uita la cei care au, copiii mai dau, dar in general cred ca nici parintii nu sunt de acord sa cumpere mancare pentru altii. Madalina Mircea, mama unui elev: Sa te uiti in gura altuia care are si tu nu ai... ca copil te simti prost. Se uita, se uita si asteapta.

Masa calda in scoli ramane doar un vis, dupa 7 ani de cand a fost lansat programul. In prezent, doar 450 de scoli beneficiaza de acest proiect. Elevii primesc de fapt doar un sandvis rece, insa pentru unii copii si acest sandvis este o minune, caci multi nu au ce manca nici acasa. 

Chiar daca scoala a inceput de aproape doua saptamani, „Masa calda” si „Cornul si laptele” mai au de asteptat.

Reporterii Digi24 au fost la Scoala Gimnaziala din comuna Isvoarele, unde directoarea unitatii de invatamant a explicat ca nu toti copiii au sandvisuri de acasa, unii doar asteapta sa treaca pauza si stau flamanzi deoarece nu au niciun fel de mancare la ei. 

„Pachetele, asa mai pe saracie. Sa nu va ganditi ca mananca nu stiu ce sunca”, spune  Angela Badea, invatatoare si directoarea scolii.

La Scoala Gimnaziala Isvoarele invata 81 de copii, dar nu toti au un sandvis de acasa. Scoala nu a fost cuprinsa in programul pilot „Masa calda”. Directoarea Angela Badea spune ca nu de putine ori, profesorii au venit cu mancare de acasa pentru a potoli foamea copiilor.

„Se intampla sa vina flamanzi, din pacate. Le-am mai cumparat si noi cate ceva, le mai aducem de acasa. Se cunosc dupa fata. Pentru ca sunt tristi, se uita la cei care au, copiii mai dau, dar in general cred ca nici parintii nu sunt de acord sa cumpere mancare pentru altii”, marturiseste Angela Badea. 

Elev: „As manca o ciorbica, ce considera doamnele ca e mai bine pentru noi”

Potrivit reportajului Digi24, statul aloca pentru masa unui copil 15 lei. Normele spun ca pachetelul unui elev ar trebui sa contina produse de panificatie, carne sau branzeturi si legume, iar la acestea sa se adauge un fruct.

Realitatea este, insa, cu totul si cu totul alta:

Reporter Digi24: Ce ti-ar placea sa primesti?
Elev: Pai, nu stiu, o ciorbica, nu stiu, o ciorbica, ce considera doamnele ca e bine pentru noi.
Reporter Digi24: Si ii ajutati pe cei care vin fara mancare la scoala?
Elev: Da, unii dintre noi, da.
Reporter Digi24: Impartiti cu ei mancarea voastra.
Elev: Da, adica suntem ca fratii.

La cativa kilometri de Scoala Gimnaziala din Isvoarele, in comuna Herasti, se afla o alta scoala care a fost cuprinsa in programul „Masa calda”. Insa nu are cantina, iar firmele nu se inghesuie la licitatii. Astfel, tot ce primesc elevii este un sandvis.

Florentina Milan, directoare scoala gimnaziala Elina Basarab „Pe chipul lui se vede suferinta ca ceva ii lipseste. Si au fost situatii in care unui copil i s-a facut rau, iar la intrebarea „de ce s-a intamplat asa?”, „ma doare stomacul”. „De ce te doare stomacul?”. „Pai, nu am avut ce sa mananc” sau „mancarea a fost foarte putina pentru ca a trebuit sa o impartim si cu fratii acasa”.

Prin noile legi ale Educatiei, Guvernul isi asuma un proiect denumit „Masa sanatoasa in scoli”. Va dura insa cel putin 7 ani pana cand toate scolile din tara sa fie cuprinse in program.

  • Surse: Digi24
  • Foto: captura video Digi24

Citeste si despre