Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, nu renunta la modificarea indemnizatiei de crestere a copilului pana la doi ani

| | Actualizat: 2005-07-19 13:13:53

 

NOUTATI: Legea mamelor: indemnizatia de maternitate, 85% din salariu.


Propus si respins in urma cu cateva saptamani, proiectul de lege prin care sprijinul financiar acordat de stat pentru cresterea copilului pana la doi ani era injumatatit continua sa fie in atentia ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu.

Acesta a organizat, ieri, o dezbatere publica, in care a prezentat trei variante de modificare a Legii privind acordarea de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la doi ani. In cazul primei variante, se propunea mentinerea actualelor reglementari, iar banii sa fie alocati de la bugetul de stat. Dezavantajul in acest caz ar fi ca aproximativ 300. 000 de persoane nu vor beneficia de aceasta sustinere financiara, fiind obligatorie perioada de cotizare de 10 luni. Potrivit celei de-a doua varianta, persoanele, care in primele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri pentru care au platit impozitele si contributiile sociale obligatorii, sa beneficieze de un concediu platit lunar cu 8 milioane de lei. Iar, in cazul mamelor care nu indeplinesc aceste conditii, statul sa aloce un sprijin financiar lunar de 2 milioane de lei, tot pe timp de doi ani. Intoarcerea la munca in aceasta perioada ar fi urmata de primirea unei indemnizatii lunare de 3.300.000 de lei, ce inlocuiesc cuantumurile anterioare.

Ultima varianta propune ca, pana la implinirea varstei de 2 ani, copilul sa beneficieze de un cuantum actual al alocatiei de stat de 2 milioane de lei. In plus, mamele care au vechime de cel putin un an la locul de munca sa beneficieze de un concediu platit de 6 milioane de lei lunar timp de doi ani. Iar, in cazul in care ambele categorii vor reintra pe piata muncii, in limita celor doi ani, vor primi in aceasta perioada, in plus fata de noul cuantum al alocatiei de stat pentru copii, o indemnizatie lunara de un milion de lei.

"Ideea este de a mentine legea cat de aproape putem fata de prestatiile actuale, chiar daca platile sunt altfel facute, iar fondurile vin din bugetul de stat, si nu din cel al pensiilor. Pe baza dezbaterilor publice, vom avea parte si de discutii in cadrul partidului si al aliantei in vederea luarii unei decizii", a declarat Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei.

Citeste si despre