Modalitatea de a naste influenteaza sanatatea bebelusului, potrivit studiilor

| | Actualizat: 2019-06-28 11:04:27

Modul de a naste poate influenta sanatatea copilului. Asta spun studiile realizate de-a lungul anilor, care au fost comandate pentru a investiga diferentele de sanatatea si dezvoltare a copiilor nascuti pe cale naturala sau prin cezariana.

Acum, un nou studiu prezentat in timpul Congresului European de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase adauga o alta diferenta la lista: modul in care nasti modifica microbiota bebelusului, care ar putea influenta sanatatea respiratorie in primul an de viata.

Realizat in Olanda, studiul intitulat "Microbiome Utrecht Infant Study" a analizat diferentele dintre microbiota intestinala (comunitatea de microorganisme vii care locuiesc in tractul digestiv) a copiilor nascuti natural si cei nascuti prin operatie de cezariana.

Ce spune studiul

S-a constatat ca bebelusii care s-au nascut prin cezariana au avut o intarziere in dezvoltarea normala a microbiotei intestinale, precum si o abundenta mai mare de bacterii potential daunatoare, comparativ cu cei care s-au nascut pe cale naturala.

Studiul care a urmarit dezvoltarea microbiotei intestinale s-a realizat pe un esantion de 120 de copii, 46 nascuti prin cezariana si 74 nascuti natural, de la nastere pana la varsta de un an, printr-o proba colectata de la scaunul lor.

Aceasta constatare este relevanta deoarece microbiota intestinala influenteaza sanatatea respiratorie si creste riscul de a suferi boli respiratorii in primul an de viata si coincide cu un studiu facut cu cativa ani in urma, in care s-a observat ca cei veniti pe lume prin cezariana au aratat un risc crescut de astm.

In ultimii ani, specialistii recomanda nasterea vaginala atunci cand sarcina se desfasoara normal, nu numai pentru ca prezinta un risc mai mic pentru mama si copil, ci si pentru ca, la nasterea naturala, bebelusul este "contaminat" cu bacteriile mamei, care il vor proteja de anumite boli, cum ar fi cele de rinichi.

Cercetarile au constatat ca microbiota intestinala din primele luni de viata a fost legata de numarul total de infectii respiratorii aparute in primul an de viata al copilului.

Cercetatorii spun ca, desi este o mare descoperire, este necesar sa se efectueze mai multe studii pentru a intelege pe deplin consecintele diferentelor in colonizarea microbiotei intestinale, cauzate de modul in care se naste bebelusul.

Citeste si despre