Muzeul Abandonului se intoarce acasa in spatiul virtual

| | Actualizat: 2023-09-08 13:32:49

Muzeul Abandonului implineste doi ani de la lansare si, pentru prima oara, acest proiect muzeal digital si-a testat capacitatea de existenta in plan fizic. Pentru o luna, proiectul “Unboxing Muzeul Abandonului” a fost gazduit de spatiul Cartierului Creativ, unde a testat interactiunea directa cu publicul. A fost un experiment de tip “muzeul la vedere”, in care laboratorul de lucru al arhivei, proiectele de cercetare, expozitia fizica si VR, echipa de lucru, toate au fost expuse cu transparenta prin geamurile spatiului din Amzei 13. In acest rastimp, aproape 1.500 de vizitatori ne-au trecut pragul.


Muzeul Abandonului a reusit sa aduca in centrul orasului un subiect care a fost ascuns timp de decenii la periferia constiintei noastre colective. Peste jumatate de milion de copii au fost abandonati intre 1966, o data cu Decretul care interzicea avortul, si 1997, inceputul presiunii europene care conditiona aderarea Romaniei la Uniunea Europeana cu reforma sistemului de protectie a copilului. 


“In Romania nu se discuta inca despre aceste crime, asa cum se discuta despre Holocaust, de exemplu, in Germania. Din acest motiv Muzeul Abandonului si activitatea sa devin elementele esentiale ale memoriei acestui popor” a spus Dl Pierre-Alain Fridez, parlamentar elvetian si raportor al Consiliului Europei, aflat la Bucuresti cu o delegatie a Comisiei Europene ce investigheaza abuzurile asupra copiilor in institutiile de protectie in timpul regimul comunist. Agenda oficiala din Romania s-a incheiat marti, 5 septembrie, cu o vizita la Muzeul Abandonului si cu o sesiune de interviuri cu supravietuitori ai sistemului chiar in mijlocul expozitiei. 


#Sighet. Camin-Spital.Expozitia SIGHET. CAMIN-SPITAL, ce ofera vizitatorului o experienta virtuala imersiva intr-o cladire si o istorie deliberat reduse la tacere, a avut timp de o luna o oglinda in spatiul fizic, iar vizitatorii au putut vedea si atinge o selectie de obiecte si documente colectate de echipa muzeului din Caminul-Spital pentru Copii Nerecuperabili de la Sighet. Haine sfasiate si insemnate cu numele sectiei de care apartineau copiii, camasi de forta si jucarii mancate -  in absenta imaginilor violente cu copii aflati in situatii vulnerabile, vizitatorii au fost invitati sa-si foloseasca empatia, ratiunea si imaginatia pentru a asculta povestile pe care caminul-spital le-a tacut in ultima jumatate de secol.


#Lumina din intunericMuzeul Abandonului nu a expus la Amzei doar banalitatea raului din sistemul de protectie a copilului din perioada comunista si postcomunista, ci a pus pe masa muzeului si franturi de lumina care traverseaza aceasta bucata din istoria recenta a Romaniei.


Timp de o luna, vizitatorii au fost martorii inventarierii obiectelor si documentelor colectate in cea mai recenta expeditie de cercetare a echipei muzeului la Castelul Ugron, de la Zau de Campie, jud.Mures pentru a construi un nou etaj in aplicatia imersiva a muzeului. 


Dupa ce au trecut printr-un tratament cu radiatii ionizante la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, ca masura de conservare preventiva, obiectele colectate de la caminul de fete care a functionat in perioada 1963-2012 au primit numar de inventar chiar sub ochii vizitatorilor si au spus povestea unui loc in care speranta si-a facut loc chiar si in anii grei ai comunismului. In perspectiva viitoarei expozitii MA, Muzeul Abandonului se pregateste de lansare unei noi campanii participative - #luminadinintuneric - ce va aduce noi perspective personale ale comunitatii MA asupra fenomenului abandonului.


#ArhivaMA  - Harta AbandonuluiIn mijlocul spatiului de lucru al expozitiei-laborator a “trait” o harta vie pe care vizitatorii si-au lipit propriile amintiri despre una dintre cele peste 700 de institutii de protectie a copilului din Romania. Harta abandonului este o incercare de cartografiere a tuturor fostelor institutii de protectie a copilului.

Echipa de cercetatori si voluntari MA documenteaza, treptat, fiecare dintre aceste spatii, cuplandu-le cu imagini de arhiva, marturii, amintiri, date statistice sau arhitecturale.


“Pana in acest moment noi am trecut prin documentarea a aproximativ 100 de institutii, cu o echipa multidisciplinara care implica istorici, arhivisti, antropologi, jurnalisti plus studenti voluntari. Harta Abandonului se construieste din franturi. Cand am inceput Muzeul Abandonului, cu doi ani in urma, nu am gasit nicio lista care sa cuprinda toate institutiile de protectie a copilului din Romania socialista, sau macar numarul lor exact. Ne-am dat seama ca trebuie sa pornim noi aceasta lista”.  - Iris Serban, coordonator arhiva MA


“Au fost musafiri care ne-au povestit cum au facut voluntariat in liceu la caminul de la Pastraveni, fosti angajati ai sistemului care ne-au spus sa ne aplecam si asupra caminului din Odobesti, Vrancea. Jurnalisti care inca isi amintesc viu terenul pe care l-au facut in Husi. Arhitecti care au lipit noi locuri pe aceasta harta vie care pare ca se extinde infinit. Oameni care leaga locurile natale de proximitatea unei astfel de institutii au impartasit povesti despre caminele din apropierea copilariei lor.”  - Ana Maria Ciobanu, jurnalist, membru al echipei MA
#conferinteleMAIn cadrul expozitiei au avut loc cinci conferinte care au initiat publicul in munca nevazuta din diferitele departamente ale muzeului.


Echipa Augmented Space Agency, condusa de Ciprian Facaeru, arhitectul si scenograful sediului imersiv al Muzeului Abandonului, a povestit despre cum au construit experienta imersiva Sighet. Camin Spital, una dintre cele mai elaborate productii VR din Europa de Est, anticipand viitorul potential al institutiilor muzeale in metavers.
Echipa arhivei MA a prezentat depozitele virtuale ale muzeului ce pastreaza astazi aproape 20.000 de artefacte: obiecte, marturii, documente scrise, fotografii si inregistrari audio-vizuale. 


In cadrul uneia dintre conferintele MA, vizitatorii Muzeului Abandonului au avut ocazia de a-l intalni si asculta pe Izidor Ruckel, supravietuitor al Caminului-Spital pentru Minori Deficienti Nerecuperabili de la Sighet.


„Nu vorbesc egoist pentru ca vreau sa rememorez acele lucruri”, spune Izidor. „Sunt momente pe care nu le pot povesti fara sa ma emotionez, e ceva ce nu pot controla si nu-mi place. Dar o fac pentru ca unele lucruri nu s-au schimbat si pentru ca stiu ca povestea spusa cu acest scop poate schimba mentalitati. Activitatea mea in public speaking nu este despre mine ca victima, nu e despre furia si suferinta mea. A trebuit sa iert si sa ma vindec ca sa pot vorbi cu scopul de a schimba ceva.”  - Izidor Ruckel, supravietuitor al Caminului Spital Sighet.


Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital si participativ este un proiect independent ce si-a propus maparea culturii abandonului si redarea unei naratiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor in Romania.

 
Muzeul Abandonului a fost distins in anul 2022 la Gala Premiilor Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Sociala si Dialog Intercultural si la Gala Societatii Civile cu trei Premii I la sectiunile: Arta si Cultura, Impact social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

Citeste si despre