Drama prin care trece Oana Ionita dupa divort: „Am facut o conventie pe care acum o regret”
Fosta bebelusa de la Cronica Carcotasilor trece prin momente dureroase dupa divortul de Florin Budnaru, de care s-a separat dupa 10 ani de casnicie. Invitata in cadrul emisiunii lui Cristi Brancu, Oana Ionita a povestit in lacrimi despre situatia grea prin care trece.
Oana a anuntat ca divorteaza de sotul sau in primavara anului trecut. Atunci, ea a facut un acord cu fostul sot, asa ca au decis ca fata sa ramana la ea, iar baiatul la domiciliul tatalui. Acum, Oana regreta enorm aceasta decizie, pentru ca il vede foarte rar pe Maxim.
„Incerc sa ma reabilitez. Dupa cum stii, am finalizat un divort. Cand o faci la 20 de ani nu e atat de grav, dar cand ai doi copii lucrurile devin mai sensibile! Dupa 10 ani, lucrurile evolueaza si separarea intervine cu mai multe probleme, nu e chiar una simpla! Daca nu ar fi actul de casatorie, poate ar fi si mai simpla separarea! S-a intamplat, s-a finalizat! Eu sunt bine, nu stiu ce se intampla pe partea cealalta! Sufar destul de mult ca nu il vad pe Maxim!”, a povestit vedeta.
Oana a marturisit ca regreta ca a fost de acord ca fiul ei sa ramana la fostul sot, deoarece atitudinea acestuia s-a schimbat radical si nu o mai lasa isi vada baiatul des. Este hotarata sa atace in instanta aceasta conventie pentru a fi alaturi de fiul ei.
„Noi, in urma divortului, am facut o conventie pe care acum o regret. O conventie cu doi oameni care divorteaza nu e mereu corecta. La un moment dat, nu mai sunt chiar in acordul celuilalt. Am facut un acord scris in care vacantele sunt clare – jumatate-jumatate – si ne intelegem pentru restul timpului. Din cate mi-a spus avocata de la vremea respectiva, conventia poate fi oricand atacata si modificata. Doar ca nu e asa de usor. Nu l-am mai vazut atat de des, ca neputintele lui din program de a-l vedea cat imi doresc eu s-au transformat in neputinte ale mele. (…) Domiciliul lui am hotarat sa fie la fostul sot, fata are domiciliul la mine. Ei amandoi fac ore de dans la mine. S-a intamplat sa nu mai am acces foarte mult la el. Si am zis sa atac aceasta conventie. Am recurs, pe cale legala, la o revenire, ca sa cream un program fix. Sa ne tinem noi, adultii, de el. Problema e ca de 6 luni sunt intr-o Ordonanta care nu s-a judecat”.
Exista dovezi ca muzica si alte sunete pot avea efecte diferite asupra sistemului nostru nervos. Timp de multi ani, s-a afirmat ca muzica clasica pentru copii, in special muzica lui Mozart, ar promova dezvoltarea inteligentei. Studiile au demonstrat insa ca nu este adevarat.
In schimb, s-a demonstrat ca muzica (indiferent de gen) este un stimulent pentru sistemul nostru nervos si exista cercetari considerabile care au constatat ca aceasta poate avea efecte diferite asupra acestuia.
De exemplu, un nou studiu publicat in revista de specialitate Pediatric Research a aratat ca anumite piese muzicale, sau anumite sunete in general, pot reduce durerea la nou-nascuti. Intamplator, autorii au testat acest lucru folosind o piesa a compozitorului clasic, dar subliniaza ca, cel mai probabil, si alte piese sau chiar vocile parintilor pot avea un rezultat similar.
O strategie simpla si eficienta
Mai exact, acesti cercetatori au analizat 100 de bebelusi cu o varsta medie de doua zile si o perioada de gestatie de 39 de saptamani si i-au impartit in doua grupuri: unui grup i s-a pus muzica de Mozart inainte, in timpul si dupa testul de intepatura al calcaiului (o procedura prin care se recolteaza o mica mostra de sange de pe calcaiul nou-nascutilor pentru a depista bolile metabolice mostenite), in timp ce in celalalt grup nu s-a pus muzica, iar apoi au comparat expresiile de durere din ambele grupuri pe o scala care tinea cont de criterii precum expresiile faciale ale bebelusilor si intensitatea vatamarii.
Astfel, au observat ca bebelusii care au ascultat muzica au obtinut un scor mediu mai mic pe scala de exprimare a durerii, ceea ce i-a determinat pe autori sa considere ca muzica poate fi folosita ca o metoda eficienta de ameliorare a durerii la nou-nascuti, spre deosebire de procedurile minore, cum ar fi intepatura in calcai.
Pe baza acestei experiente, autorii considera ca este oportuna investigarea altor sunete care pot ajuta la ameliorarea disconfortului la pacientii mai tineri, avand in vedere ca este o strategie simplu de implementat si neinvaziva.