Noi materii pentru elevii de liceu. Ce vor studia acestia

| | Actualizat: 2022-09-17 19:39:00

Liceenii vor studia trei materii noi: Educatie digitala si abilitati media, Educatie incluziva si Dezvoltarea gandirii critice si Strategii metacognitive.

Toate aceste materii au fost incluse in programa din acest an scolar, ca optionale. Adica, elevii se pot inscrie voluntar la aceste materii, numai daca doresc acest lucru.

"Este important sa ne uitam la rolul fundamental al disciplinelor "optionale" - acela de a raspunde strict la nevoile elevilor din comunitaea scolara respectiva, fapt pentru care este de bun augur sa avem o oferta cat mai larga, din care elevii sa poata alege", a declarat Robert Avram pentru ziare.com.

"Educatie digitala si abilitati media"

Elevii vor dobandi cunostinte si competente digitale si media de baza.

"Educatie incluziva si dezvoltarea gandirii critice"

Disciplina se adreseaza celor din clasele IX-X. Programa isi propune sa le dezvolte gandirea critica elevilor in legatura cu un aspect important al vietii sociale actuale: integrarea scolara, sociala si profesionala.

Elevii vor invata sa alcatuiasca un portofoliu digital (articole, fotografii, inregistrari video si audio) care sa surprinda diversitatea socio-culturala, dar si sa realizeze studii de caz pornind de la situatii reale ale oamenilor care se confrunta cu integrarea sociala.

"Avem nevoie ca in scoala sa discutam din ce in ce mai mult despre educatia incluziva, pentru ca sistemul este oricum inechitabil. Totusi, mai e mult pana departe - conceptul de incluziune lipseste inclusiv din multe documente legislative din educatie, dar si din formarea cadrelor didactice. ", a spus presedintele Consiliului Elevilor.

Strategii metacognitive

Disciplina se adreseaza elevilor de clasa a X-a si le dezvolta elevilor abilitatea de a reflecta asupra achizitiilor dobandite.

"Cat despre strategiile metacognitive, vorbim aici de o disciplina care vine in sprijinul elevilor, pentru a ii ajuta sa-si dezvolta competente de autoanaliza, in vederea dezvoltarii unui stil eficient de invatare", concluzioneaza Robert Avram.

FOTO: stiridecluj.ro

Citeste si despre