Noi recomandari OMS: timpul pe care ar trebui sa-l petreaca copiii in fata ecranelor

| | Actualizat: 2019-04-30 02:51:58

Noile recomandari ale Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca micutii sub trei ani nu ar trebui sa se uite deloc la televizor sau sa se joace pe tablete, in timp ce cei cu varste intre trei si patru ani nu ar trebui sa petreaca mai mult de o ora pe zi in fata ecranelor.

Limitarea și chiar eliminarea tuturor ecranelor din viața copiilor sub 5 ani va avea efecte benefice in viata lor de adulti, potrivit ghidului OMS. Cercetqtorii care au realizat studiul spun c aceasta este doar o parte a solutiei. Parintii trebuie sa inlocuiasca tabletele si telefoanele cu miscare si somn suficiente pentru a le dezvolta copiilor obiceiuri sanatoase si pentru a-i feri de boli grave in adolescenta sau in viata adulta.

Potrivit Agentiei Natiunilor Unite, copiii sub cinci ani ar trebui sa fie activi fizic si sa aiba un program de somn adecvat pentru a-i putea ajuta astfel sa-si dezvolte obiceiuri sanatoase pe termen lung si sa previna obezitatea sau alte boli mai tarziu.

Noile linii directoare pentru copiii sub 5 ani se bazează pe o revizuire sistematica a dovezilor stiintifice in studiile publicate privind beneficiile pentru sanatate ale activitatii fizice, somnul si limitarea timpului petrecut in fata ecranelor a bebelusilor si copiilor mici.”

"O viata sanatoasa inseamna sa incepi sa faci tot ceea ce este corect chiat de la nastere. Copilaria este perioada in care ne dezvoltam cel mai rapid si cand se intiparesc stiluri de viata pentru totdeauna," a declarat medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Este frecomandat ca un copil sub 5 ani sa nu stea mai mult de o ora pe scaun sau în carucior. De asemenea, copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani ar trebui sa faca miscare 3 ore pe zi si sa doarma minimum 10 ore pe noapte.

In 2016, 41 de milioane de bebelusi si copii mici erau supraponderali sau obezi. A existat o crestere de zece ori a numarului de copii si adolescenti obezi in ultimii 40 de ani, la 124 de milioane – aproape unul din cinci copii. Activitatile sedentare, cum ar fi vizionarea TV si jocurile pe calculator, este principala cauza.

Citeste si despre