Numarul maxim de elevi intr-o clasa, incepand cu anul scolar 2025-2026

| | Actualizat: 2025-01-10 12:09:05

Ministrul Educatiei propune schimbari importante in anul scolar 2025-2026. Clasele care se vor forma in invatamantul liceal cu frecventa pe cele trei filiere, teoretica, tehnologica si vocationala, vor avea un numar maxim de elevi, conform proiectului de metodologie privind fundamentarea cifrei de scolarizare.

Cati elevi vor fi intr-o clasa incepand cu anul scolar 2025-2026

Potrivit legii invatamantului preuniversitar din prezent, o clasa poate cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 15 si nu mai mult de 26. Incepand cu anul scolar 2025-2026, insa, structura claselor de liceu va suferi modificari semnificative: proiectul depus de Ministerul Educatiei stabileste un numar standard de 24 de elevi pentru clasele din invatamantul preuniversitar de la filiera tehnologica si invatamant profesional, filiera teoretica, filiera vocationala, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum si invatamant liceal de arta. Asadar, liceenii trebuie sa se obisnuiasca cu clase de cate 24 de elevi.

„Art. 7. – Elaborarea proiectului planului de scolarizare pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii specifice obligatorii:

constituirea formatiunilor de studiu la educatie timpurie, invatamant primar – clasa pregatitoare, clasa I, invatamant gimnazial – clasa a V-a, a VI-a in cadrul limitelor prevazute de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare;

constituirea formatiunilor de studiu la clasa a IX-a/a XI-a/anul I in invatamantul de masa se realizeaza astfel:

a) invatamant liceal cu frecventa (zi), filiera tehnologica si invatamant profesional, din 24 de elevi;

b) invatamant liceal cu frecventa (zi), filiera teoretica, din 24 de elevi;

c) invatamant liceal cu frecventa (zi), filiera vocationala, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum si invatamant liceal de arta, din 24 de elevi;

d) invatamant liceal cu frecventa seral si frecventa redusa, clasa a IX-a, din 26 de elevi;

e) invatamant liceal cu frecventa seral, filiera tehnologica, clasa a XI-a, din 26 de elevi;

f) invatamant tertiar nonuniversitar (postliceal si de maistri), din 28 de elevi;”, conform proiectului de metodologie privind fundamentarea cifrei de scolarizare.

Aceste schimbari au ca scop eficientizarea procesului educational si asigurarea unor conditii echitabile pentru elevi. De asemenea, se doreste o distributie mai uniforma a resurselor umane si materiale in scoli.

CITESTE SI: Alimente interzise in scoli

Numarul de elevi ar putea fi suplimentat, in anumite situatii

Inspectoratul scolar poate aproba depasirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificarii din partea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, conform ROFUIP 2024.

In cazul in care solicita depasirea cu peste 2 copii a numarului maxim de elevi, aprobarea va fi data de Ministerul Educatiei.

Art. 139 – „(3) In situatii exceptionale, bine motivate, in care transferul nu se poate face cu incadrarea in numarul maxim de beneficiari primari ai educatiei la grupa/formatiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depasirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificarii din partea consiliului de administratie al unitatii de invatamant. Pentru situatiile exceptionale in care se solicita depasirea cu peste 2 beneficiari primari a numarului maxim de anteprescolari/prescolari/elevi la grupa/formatiunea de studiu, aprobarea va fi data de Ministerul Educatiei, conform metodologiei in vigoare.”, se arata in ROFUIP.

Citeste si despre