O femeie din Coreea de Sud sustine ca a facut intrerupere de sarcina la noua luni

| | Actualizat: 2024-09-26 12:57:20

 

O vloggerita din Coreea de Sud sustine ca a realizat un avort la 36 de saptamani, iar acest incident a declansat o ancheta penala care a starnit o dezbatere intensa in tara, avand in vedere absenta unor reglementari legale clare privind avortul. Conform CNN, politia din Seul a demarat o investigatie in iulie, la solicitarea guvernului, dupa ce femeia a postat un videoclip pe YouTube in care isi descria experienta legata de avort.
In Coreea de Sud, avorturile dupa 24 de saptamani sunt in general interzise sau permise doar in situatii exceptionale, cum ar fi malformatiile fetale sau riscurile pentru sanatatea mamei. Totusi, tara nu are legi care sa reglementeze avortul de aproape patru ani, ceea ce creeaza un context legal incert, care nu doar ca faciliteaza eventuale abuzuri, dar si ingreuneaza accesul la servicii de avort sigure. Femeile si medicii se confrunta cu dificultati in navigarea acestei incertitudini legale.
O coalitie formata din 11 organizatii de femei si ONG-uri din Coreea de Sud a condamnat actiunile guvernului, acuzandu-l ca urmareste femeile care aleg sa intrerupa sarcina, in loc sa imbunatateasca accesul la servicii legale de avort. Acestia au descris aceasta atitudine ca fiind o incercare lamentabila de a eluda responsabilitatea si de a transfera vina.
De-a lungul a mai bine de sase decenii, avortul in Coreea de Sud a fost considerat o infractiune, pedepsita cu inchisoarea de pana la doi ani, cu exceptii limitate. Insa, in 2019, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala interdictia existenta, oferind Adunarii Nationale un termen pana la sfarsitul anului 2020 pentru a adopta o noua legislatie. Cand termenul a fost depasit fara o reactie legislativa, reglementarile penale privind avortul au expirat, legalizand astfel avortul in orice moment al sarcinii.

O vloggerita din Coreea de Sud sustine ca a facut un avort la 36 de saptamani, iar acest incident a declansat o ancheta penala care a starnit o dezbatere intensa in tara, avand in vedere absenta unor reglementari legale clare privind avortul.

Conform CNN, politia din Seul a demarat o investigatie in iulie, la solicitarea guvernului, dupa ce femeia a postat un videoclip pe YouTube in care isi descria experienta legata de avort.

Ce spune legea despre avorturi in Coreea de Sud

In Coreea de Sud, avorturile dupa 24 de saptamani sunt in general interzise sau permise doar in situatii exceptionale, cum ar fi malformatiile fetale sau riscurile pentru sanatatea mamei.

Totusi, tara nu are legi care sa reglementeze avortul de aproape patru ani, ceea ce creeaza un context legal incert, care nu doar ca faciliteaza eventuale abuzuri, dar si ingreuneaza accesul la servicii de avort sigure. Femeile si medicii se confrunta cu dificultati in navigarea acestei incertitudini legale.

O coalitie formata din 11 organizatii de femei si ONG-uri din Coreea de Sud a condamnat actiunile guvernului, acuzandu-l ca urmareste femeile care aleg sa intrerupa sarcina, in loc sa imbunatateasca accesul la servicii legale de avort. Acestia au descris aceasta atitudine ca fiind o incercare lamentabila de a eluda responsabilitatea si de a transfera vina.

De-a lungul a mai bine de sase decenii, avortul in Coreea de Sud a fost considerat o infractiune, pedepsita cu inchisoarea de pana la doi ani, cu exceptii limitate.

Insa, in 2019, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala interdictia existenta, oferind Adunarii Nationale un termen pana la sfarsitul anului 2020 pentru a adopta o noua legislatie. Cand termenul a fost depasit fara o reactie legislativa, reglementarile penale privind avortul au expirat, legalizand astfel avortul in orice moment al sarcinii.

 

Citeste si despre