In ultimii ani, auzim tot mai des familii care lasa viata la oras pentru aerul curat si traiul simplu de la tara. Printre ei se numara si o fosta profesoara, care impreuna cu sotul ei a luat decizia de a se muta in padure, cu cei trei copii ai lor. Femeia si-a propus sa ii invete, pe cei mici, abilitati de supravietuire, sa se joace si sa exploreze, mai degraba decat sa ii trimita la o scoala traditionala.
Fosta profesoara Taylor Moran, in varsta de 32 de ani, nu crede in sistemul traditional de invatamant, despre care spune ca "i-a ucis spiritul". Ea considera ca este mult mai util ca micutii ei sa deprinda abilitati practice, precum sa cultive plante, sa creasca pasari, sa faca paine, sa deosebeasca plantele si fructele otravitoare de cele sigure si chiar sa taie copaci.
"Cateva lucruri pe care copiii mei le-au invatat si pe care nu le-ar fi invatat intr-un mediu scolar traditional includ cum sa transeze gainile pentru carne si cum sa foloseasca un cutit in siguranta. De asemenea, au invatat cum sa incubeze oua si sa cloceasca puii, cum sa ii creasca si cum sa ii ingrijeasca, precum si cum sa identifice iedera otravitoare si sa trateze o iritatie cu ierburi medicinale, cum sa planteze, sa semene seminte si cum sa taie copaci.
Au invatat, de asemenea, cum sa faca paine si iaurt de la zero, cum sa prinda si sa fiarba languste salbatice", spune fosta profesoara.
Taylor, care este mama a trei baieti: mama a trei baieti: Hudson (5 ani), Thompson (3 ani) si Gus (1 an), spune ca totul a pornit de la propria sa experienta in sistemul de invatamant si spune ca nu isi doreste ca ai sai copii sa aiba aceleasi regrete ca si ea:
"Scoala mi-a distrus spiritul, mi-a infranat creativitatea si mi-a rapit timp pretios - nu vreau ca si ai mei copii sa aiba aceleasi regrete", a declarat Taylor, fostul profesor de scoala primara, din Arkansas, SUA.
Ea a mai povestit ca lectura si filozofia ocupa un loc fruntas in educatia copiilor:
"Nu ne protejam copiii de anumite subiecte; Cu siguranta le vom preda copiilor nostri materiile de baza. Filozofia este o parte importanta a culturii familiei noastre. Atat eu, cat si Nick ne-am specializat in filozofie la University of North Texas, iar Hudson urmeaza in prezent un curs online pe aceasta tema. Clasele sunt mici, cu mai putin de cinci elevi.
Lectura este foarte importanta pentru noi - avem o multime de carti si baietilor le place sa citeasca cu voce tare. Hudson cunoaste alfabetul, stie sa scrie si abia a inceput sa citeasca cursiv. Desi este un copil de gradinita, se afla la acelasi nivel cu colegii sai din scolile publice", spune mama celor mici.
Taylor a impartasit, de asemenea, ce a inspirat-o sa isi creasca copiii intr-un mod atat de unic. Ea a spus:
"Imi faceam stagiul de predare cand am ramas insarcinata cu Hudson, in 2017. Am vazut sistemul din interior si am ales sa ma retrag. In timpul stagiului meu de predare, imi amintesc ca am avut conversatii cu o fetita de clasa a cincea despre matematica.
Nu se descurca bine la aceasta materie si trebuia sa ia ore suplimentare de meditatii pentru a putea tine pasul - a fost sfasietor, deoarece era prima din clasa cand venea vorba de citit si scris. Sistemul o facea sa se holbeze la pereti in timp ce noi o invatam probleme de matematica de care nu-i pasa.
Mi-a amintit de propriile mele traume educationale si m-a indrumat pe aceasta cale de a le oferi copiilor mei mai multe optiuni - si de a-i inspira si pe altii sa faca acelasi lucru. Si cu noua mea viziune asupra lumii ca mama, am stiut ca vreau sa fac homeschooling cu ei.
Socializarea este preocuparea numarul unu adusa in discutie in legatura cu homeschooling-ul, si pe buna dreptate. Dar sa fii repartizat la o masa, sa mergi in linie dreapta, sa ridici mana pentru a vorbi, sa ceri permisiunea de a folosi toaleta - asta este socializare?
In cea mai mare parte, am gasit o comunitate minunata de parinti din intreaga lume care sunt pe aceeasi lungime de unda ca si noi - sau cel putin sunt curiosi si deschisi in privinta nescolarizarii. La inceput, am luat comentariile negative ca pe ceva personal, dar apoi mi-am dat seama ca am ajuns la un grup demografic cu totul nou de oameni.", a marturisit fosta profesoara.
Taylor a impartasit si cum arata o zi obisnuita din viata familiei sale. Ea a spus:
"Ne trezim si luam micul dejun, care consta in oua proaspete de la ferma, cartofi si ardei gras. Dupa micul dejun, de obicei facem o activitate de bricolaj. Am descoperit ca, cu cat petrecem mai mult timp in aer liber, cu atat zilele noastre sunt mai productive si avem o stare de spirit mai buna.
Ii duc pe copii la locul de joaca din padure si le pregatesc o activitate artizanala, cum ar fi pictura - picteaza pietre, conuri de brad si bete. De obicei, le ofer doar materialele si le dau o idee, apoi ii las sa creeze ce vor. Eu fie fac yoga, fie fac sport in timp ce ei mesteresc."
Dupa aceea, familia face o plimbare sau o drumetie, iar mai tarziu, Hudson participa la cursul sau online. Ziua continua apoi cu un pui de somn pentru cei mici, un pranz in familie si o activitate mai ampla pe care o fac impreuna - cum ar fi sa construiasca ceva din lemne, sa inoate la parau, sa identifice plante si flori sau sa joace sah.
Taylor a adaugat:
"In alte zile facem o excursie si mergem sa cautam cristale la una dintre numeroasele mine de cristale din Arkansas sau vizitam muzeul copiilor din Hot Springs. Nu avem un program strict, chiar si vremea se schimba de la o zi la alta, la fel ca si oamenii".
- Surse: mirror.co.uk
- Foto: Instagram