O mama a crezut ca fiul ei are conjunctivita, insa a primit un diagnostic devastator cand a mers la medic

| | Actualizat: 2023-05-14 14:21:13

 

O mama a crezut ca fiul ei are conjunctivita, insa a primit un diagnostic devastator cand a mers la medic 
Mama a crezut că fiul său, în vârstă de 3 ani, avea conjunctivită, dar un simptom cheie a dus la un diagnostic devastator. Jade Williams spune că lumea ei s-a prăbușit când medicii i-au spus că micuțul Rhys avea un tip rar de cancer la ochi cunoscut sub numele de Retinoblastom.
Un băiețel de trei ani a primit un diagnostic devastator, în ciuda faptului că nu a prezentat practic niciun simptom, iar mama sa a suspectat inițial că are conjunctivită.
Când medicii i-au spus lui Jade Williams că micuțul ei Rhys avea un tip rar de cancer la ochi cunoscut sub numele de retinoblastom, lumea ei s-a prăbușit.
Cu toate acestea, ea spune că el nu a avut aproape niciun simptom până când a observat că avea ochiul stâng "sticlos".
"Abia dacă existau simptome și nu m-aș fi gândit niciodată că este vorba despre asta", a declarat ea pentru Mirror.
"Ochiul lui a început să pară sticlos și am crezut că este vorba de conjunctivită. El tot spunea că ochiul lui era 'însorit'. Apoi am observat că se simțea din ce în ce mai rău și pupila devenea mai roșie".
Jade a fost îndemnată să facă fotografii ale ochilor lui Rhys și să le trimită la un optometrist după ce a întrebat un prieten care lucrează la Specsavers
Apoi i s-a spus să îl ducă la A&E și, după câteva zile și numeroase teste, micuțul Rhys a primit diagnosticul devastator, medicii spunând că are cel mai agresiv tip de tumoare la ochiul stâng.

Mama a crezut ca fiul sau, in varsta de 3 ani, avea conjunctivita, dar un simptom cheie a dus la un diagnostic devastator. Jade Williams spune ca lumea ei s-a prabusit cand medicii i-au spus ca micutul Rhys avea un tip rar de cancer la ochi cunoscut sub numele de Retinoblastom.

Un baietel de trei ani a primit un diagnostic devastator, in ciuda faptului ca nu a prezentat practic niciun simptom, iar mama sa a suspectat initial ca are conjunctivita. Cand medicii i-au spus lui Jade Williams ca micutul ei Rhys avea un tip rar de cancer la ochi cunoscut sub numele de retinoblastom, lumea ei s-a prabusit.

Micutul nu prezenta niciun simptom ciudat

Cu toate acestea, ea spune ca el nu a avut aproape niciun simptom pana cand a observat ca avea ochiul stang "sticlos".

"Abia daca existau simptome si nu m-as fi gandit niciodata ca este vorba despre asta. Ochiul lui a inceput sa para sticlos si am crezut ca este vorba de conjunctivita. El tot spunea ca ochiul lui era 'insorit'. Apoi am observat ca se simtea din ce in ce mai rau si pupila devenea mai rosie"., a declarat ea pentru Mirror.

Jade a fost indemnata sa faca fotografii ale ochilor lui Rhys si sa le trimita la un optometrist, apoi i s-a spus sa il duca la Urgente. Dupa cateva zile si numeroase teste, micutul Rhys a primit diagnosticul devastator, medicii spunand ca are cel mai agresiv tip de tumoare la ochiul stang.

Retinoblastomul la copii - ce este si cum se manifesta?

Retinoblastomul este cea mai frecventa tumora maligna la copii. Apare la nivelul ochiului si a doua ca frecvente intre tumorile maligne oculare. Potrivit ultimelor statistici, afectiunea apare la 1 din 20.000 de nou-nascuti, iar aproximativ 90% din cazuri sunt diagnosticate la copii sub 3 ani. Retinoblastomul este responsabil pentru 5% dintre cazurile de orbire la copii. 

De obicei, retinoblastomul este unilateral, aparand la nivelul unui singur ochi, insa poate fi si bilateral, adica prezent la ambii ochi. Printre simptomele acestei afectiuni se numara:

  • Leucocorie - un reflex de lumina alba care apare la anumite unghiuri atunci cand o lumina bate in pupila;
  • Strabism – alinierea necorespunzatoare a ochilor;
  • Durerea, inrosirea sau umflarea unuia sau a ambilor ochi;
  • Pupila alba sau anumite schimbari ale dimensiunii sau culorii irisului.

Exista forme sporadice si forme ereditare ale retinoblastomului. Formele sporadice apar in 60% din cazuri, iar cele ereditare in 40% din cazuri. 

Citeste si despre