O noua scrisoare adresata de o mama Ministrului Educatiei: "Sa va raportez eu, stimata doamna Andronescu, cine cumpara sapun, creta si manuale intr-o scoala cu reputatie foarte buna din centrul Bucurestiului"

| | Actualizat: 2019-01-31 16:00:01

O noua scrisoare adresata ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, dupa ce, in contextul epidemiei de gripa, a cerut ca apa si sapunul sa nu lipseasca din scoli si gradinite.

Mama unui elev de clasa a treia, dintr-o scoala din sectorul 2 al Capitalei a contrazis-o si i-a adresat un mesaj referitor la acest aspect.

Sa va raportez eu, stimata doamna Andronescu, cine cumpara sapun, creta si manuale intr-o scoala cu reputatie foarte buna din centrul Bucurestiului

"La sedinta cu parintii, printre alte probleme, am discutat despre banii care trebuie dati pentru fondul clasei si materiale necesare copiilor in anul acesta scolar. Nu stiu altii daca si cat cotizeaza, dar pana in prezent am dat cateva sute de lei bune. Dar, stim toti, scoala de stat este gratuita. De ce dam? Ca sa functioneze lucrurile pentru copiii nostri. Este un compromis asumat. Nu ne place, aducem acest aspect in discutie la fiecare sedinta, dar tot dam.

Citesc mesajul doamnei Andronescu referitor la gripa care s-a instalat in Romania:

„Imi permiteti sa va spun ca inspectorul scolar de la Bucuresti, inspectorul scolar general, doamna profesor Neacsu, cand ne-a raportat situata, cu asta a inceput: «In toate scolile avem apa si sapun.» Deci cred ca e responsabilitatea directorului de scoala, a profesorilor de acolo, a autoritatilor locale de unde se cumpara aceste elemente de igiena elementara le-as numi”, a spus Ecaterina Andronescu.

In primul rand am sesizat cuvantul "raportat". Si mi-am spus ca unele lucruri, cel putin in educatie, cu actuala conducere, nu se vor schimba niciodata.

Haideti sa va raportez eu, stimata doamna Andronescu, cine cumpara sapun intr-o scoala cu reputatie foarte buna din centrul Bucurestiului, in sectorul 2. Noi, parintii. Haideti sa va raportez eu, doamna Andronescu, cine se ocupa de curatenia generala in clasa. Noi, parintii, cu materialele cumparate tot de noi, parintii.

Sa va explic eu, doamna Andronescu, ca la o scoala cu predare intensiva a limbii franceze noi, parintii, cumparam manualele de limba franceza, ca noi, parintii, suntem incurajati sa ducem copiii la Institutul Francez ca sa-si fundamenteze cunostintele? Cunostinte neacumulate atunci cand profesoara de franceza lipseste, constant, de la ore.

Sa va mai raportez, doamna Andronescu, cine cumpara creta, hartie de imprimanta, hartie igienica? Tot noi, parintii. Deci noi, parintii, ar trebui sa va asiguram ca exista apa si sapun in scoli. Si v-as invita, dar stiu ca nu veti onora invitatia, sa vizitati toaletele de la parter. Sigur veti iesi in primele 20 de secunde din cauza unui miros infect de urina, neschimbat de ani de zile. Scuza: nu exista buget pentru personal suficient care sa asigure curatenia.

Poate va intrebati, doamna Andronescu, de ce nu facem plangeri la minister? Pai va spun de ce – pentru ca avem experienta nenumaratelor sesizari facute la inspectorate, primarii, ministere in urma carora s-au primit raspunsuri seci, in acelasi stil caracteristic institutiilor publice din Romania, fiind ori trimisi de la unii la altii, ori la directorul scolii. Care, in mod evident, fiind numita nu stim pe ce criterii, nu a facut si nu face nimic. Ba mai mult, cunoaste foarte bine situatia si o accepta, pentru ca, deh, nu exista buget, desi primaria a raspuns ca scoala a primit buget. Nu stiu ce a facut cu bugetul respectiv, ca imi e clar ca in scoala nu s-a investit, de ani de zile, nimic.

Mai citesc si nu pot sa nu ma crucesc, daca tot am inclus divinitatea in discutie, cum un ministru al educatiei poate sa faca astfel de afirmatii: „Da, sa dea Dumnezeu ca epidemia sa se inchida, eu nu imi pun foarte multa speranta in povestea asta, ca se termina epidemia, dar oricum masurile pe care noi trebuie sa ni le luam in fiecare zi nu trebuie sa renuntam niciun moment la ele, la ceea ce putem sa facem noi pentru copiii nostri”.

Mai exact, doamna Ecaterina Andronescu, ce ati facut si ce faceti pentru copiii nostri? Ca nici prima oara nu a fost bine, si acum chiar nu inteleg de ce tot pe dumneavoastra v-au adus. Probabil nu aveau ce sa mai aleaga. Si eu ma rog, doamna Andronescu, de ani de zile, sa vad o reforma in educatie, nu doar peste 25 de ministri care s-au perindat prin minister.

Ma rog ca scolile de stat sa fie dotate toate, in toata tara, cu echipamentele necesare vremurilor noastre pentru a oferi suportul necesar copiilor nostri sa le fie drag sa mearga la scoala. Ma rog sa nu mai existe fondul clasei si implicit nici motivele pentru care se strange acesta.

Ma mai rog sa se adune practicienii, oamenii cu vocatie in educatie, oamenii cu experienta ca sa conceapa programe si materiale de studiu in conformitate cu cerintele actuale ale pietei muncii, care sa puna accentul pe talentele, pasiunile, inclinatiile copiilor, nu sa-i forteze sa invete lucruri de care nu vor avea niciodata nevoie sau sa-i lase repetenti din clasa I.

Ma rog sa nu mai gasim greseli in manuale, sa avem profesori motivati, entuziasti, care sa insufle copiilor dragostea de a invata. Ma rog sa nu mai vad abuzuri in scoli, discriminare, hartuire si numiri politice.

Ma rog ca sistemul educational din Romania sa contribuie fundamental la formarea oamenilor de valoare, si nu a unor analfabeti functionali, pe care ba-i recunoasteti, ba va faceti ca-i uitati. Ma rog ca sistemul educational romanesc sa atraga cat mai multi tineri care vor sa studieze si sa profeseze in Romania.

Si ma mai rog, de ani de zile, sa avem un ministru al Educatiei competent, caruia sa-i pese cu adevarat de educatia din Romania si care sa se dedice schimbarii fundamentale atat de necesare in acest domeniu. Nici eu nu-mi pun mari sperante in povestea asta, dar continui sa ma rog", i-a transmis o mamica ministrul Educatiei, citata de republica.ro.

Citeste si despre