O reprezentare a unui Hristos prea „efeminat” a iscat scandal in Spania

| | Actualizat: 2024-01-30 11:16:00

Afisul oficial folosit pentru festivitatile din Saptamana Mare de la Sevilla, Spania, a starnit furia in cercurile ultraconservatoare, care cer inlaturarea acestuia, considerandu-l „ofensator” pentru catolici, relateaza AFP.

Prezentat sambata, afisul creat de artistul sevillian Salustiano Garcia il prezinta pe Iisus inviat, acoperit in talie de un giulgiu alb. Destinat sa fie distribuit in tot orasul, afisul a provocat o polemica pe retele de socializare, unde mai multi internauti, precum si o asociatie catolica au denuntat ceea ce considera un caracter „sexualizat”.

„Afisul este o adevarata rusine si o aberatie”, denunta pe Twitter Institutul de Politica Sociala (IPSE), o organizatie de aparare a „simbolurilor crestine”, care militeaza impotriva avortului.

Acestia considera acest Hristos „efeminat” si cer ca afisul sa fie retras si ca artisul sa prezinte scuze publice pentru aceasta reprezenare „ofensatoare”, care nu corespunde spiritului Saptamanii Mari.

A fost lansata chiar si o petitie pe site-ul Change.org, semnata luni de peste 10.000 de persoane, care cere sa se apere „traditia” si „fervoarea religioasa” a Sevillei impotriva acestei lucrari.

Autorul afisului: „Sa vina Dumnezeu sa vada ca in 2024 homosexualitatea este folosita ca arma de razboi si ca aceste critici vin din partea crestinilor”

Salustiano Garcia nu este nici un pictor debutant, nici unul necunoscut. De fapt, el este chiar opusul si este considerat un maestru al picturii figurative si un portretist desavarsit. Dar, spune autorul, pana acum aceasta recunoastere a fost mai mult internationala decat locala, iar in orasul sau, Sevilla, aproape ca a trecut neobservat. De aceea, spune el pentru EL MUNDO, a acceptat imediat comanda care i-a fost incredintata in urma cu patru luni de catre Consejo de Hermandades y Cofradias de Sevilla: un afis pentru Saptamana Sfanta 2024.

Pictorul spune, fara nici cel mai mic regret, ca „nu stia ce responsabilitate isi asuma” atunci cand a spus da. Dar nu s-a gandit la asta pentru ca s-a simtit, adauga el, ca „fiul risipitor” care se intoarce in sfarsit acasa.

„Orasul meu nu a contat pe mine in ultimii 27 de ani. Mi-am facut o cariera in afara lui”, subliniaza el.

Prezidand atelierul este rosul intens al controversatului tablou, in fata caruia artistul pozeaza mandru, aparandu-si cei doi fii, pe Hristos cel inviat si pe Horacio, fiul sau de 20 de ani, care a servit tocmai ca model pentru tablou si care pare la fel de imun la critici ca si tatal sau.

„Ca este foarte alb? Ca toti Hristosii europeni, ca toti Hristosii gotici”. „Ca este pe jumatate dezbracat? La fel ca toti Hristosii rastigniti si inviati din Spania si din Europa”. Unul cate unul, pictorul demonteaza criticile aduse unei opere care a provocat o valvataie pe care, ne asigura el insusi, nu si-a imaginat-o niciodata.

Nu numai atat, dar isi aminteste ca, atunci cand a acceptat comanda, unul dintre primele lucruri pe care le-a avut clare, si a spus-o, a fost ca isi dorea „zero controverse”, ca voia sa fie. In opinia sa - si nu este singurul - rezultatul este in conformitate cu acest deziderat si nu intelege majoritatea criticilor, care „sunt nefondate, dar exista mult fundamentalism”.

„Unde vad ei scandalul, ireverenta fata de cine?”, intreaba el, subliniind in acelasi timp cum, inainte de a lua in mana pensula, a studiat toate afisele care s-au facut cu ocazia acestei sarbatori, in ultimele doua secole. De aceea, nu intelege nici aluziile la homosexualitate pe care unii le-au vazut in afis.

„Ei spun ca pare gay, sa vina Dumnezeu sa vada ca in 2024 homosexualitatea este folosita ca arma de razboi si ca aceste critici vin din partea crestinilor... Sunt convins ca lui Iisus Hristos nu i-ar placea”.

Citeste si despre