Uniunea Europeana incearca armonizarea vietii de familie cu profesia si vine cu propuneri menite sa le faca parintilor cu copii mici viata mai usoara. Noua directiva privind echilibrul dintre viata privata si cea profesionala vizeaza sa sporeasca participarea femeilor care au copii pe piata muncii, prin utilizarea formulelor flexibile de lucru. Legea se aplica deja in alte state, insa in Romania abia a ajuns la Ministerul Muncii si la Ministerul Familiei si Egalitatii de Sanse, fiind in acest moment in dezbatere la Camera Deputatilor.
Potrivit directivei europene, parintii care au copii mici vor putea cere de la angajator sa aiba un program de lucru flexibil sau concedii speciale pentru anumite nevoi legate de cresterea copiilor. Autoritatile din tara noastra fac eforturi pentru a sincroniza legislatia din Romania cu cea europeana. Daca in cazul altor directive de la UE a durat chiar si ani de zile pentru ca legile sa se schimbe, de data aceasta a fost data o Ordonanta de Urgenta si mai trebuie votul Parlamentului pentru ca facilitatile menite sa ii sprijine pe parinti sa intre in vigoare.
Modificari importante in legislatie
Una dintre cele mai importante modificari din proiectul legislativ prevede dreptul tatilor sau al altor persoane are ingrijesc copiii de a-si lua concediu in acest scop. In prezent, parintii pot opta pentru concediu medical sau pentru zile din concediul de odihna atunci cand nu pot merge la serviciu pentru ca trebuie sa ingrijeasca copilul bolnav.
Uniunea Europeana a luat aceste masuri in contextul in care s-a constatat ca in institutii si companii, rata de ocupare a locurilor de munca in randul femeilor este cu 10,8% mai mica decat cea in randul barbatilor la nivel european. Doar 6% dintre femeile cu responsabilitati familiale lucreaza, spre deosebire de 81% dintre barbatii care au familie, dar care isi pot continua activitatea profesionala.
Noua directiva le ofera parintilor perioade de concediu in care isi pot dedica timpul unor activitati ce tin de familie, pentru ca parintii sa isi poata armoniza viata de familie cu cea profesionala, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Statele membre ale UE aveau obligatia de a transpune directiva in legislatia nationala pana la data de 2 august. In etapa urmatoare, Comisia Europeana va evalua in ce masura statele au luat masuri in conformitate cu directiva si va impune sanctiuni, daca va fi cazul.
FOTO: Freepik