Pierderea unui parinte ii afecteaza mai mult pe baieti, decat pe fete. Ce arata studiile in acest sens

| | Actualizat: 2023-08-08 17:49:42

A pierde un parinte reprezinta un moment de cotitura in viata oricui, indiferent de varsta. Aceasta pierdere are un impact cu atat mai mare cu cat varsta este mai frageda. Daca la maturitate avem mai multe instrumente pentru a depasi decesul mamei sau al tatalui mai usor, in copilarie sau in adolescenta aceasta pierdere ajunge sa lase urme adanci in sufletul copiilor. Mai mult, un studiu recent arata ca pierderea unui parinte are impact mai puternic asupra baietilor decat asupra fetelor.

Cercetarile arata ca tinerii care isi pierd un parinte inaintea varstei de 21 de ani sunt mai expusi riscului de a dezvolta afectiuni psihice, de a avea venituri mici sau de a fi someri la varsta adulta. Acest lucru este valabil mai mult in cazul baietilor decat al fetelor, arata un studiu recent. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Journal of Epidemiology & Community Health:

„Moartea precoce a parintilor este puternic asociata cu un risc mai mare de sanatate mintala precara la varsta adulta atat pentru barbati, cat si pentru femei, dar estimarile arata ca riscul este mai mare in cazul barbatilor”, arata studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Jyvaskyla, Finlanda.

Oamenii de stiinta au colectat date de la aproape un milion de persoane nascute intre 1971 si 1986. Pana la varsta de 31 de ani, 15% dintre subiecti isi pierdusera un parinte. 12% dintre ei au ramas fara tata si 3% fara mama. Aproape 65.800 dintre participantii la studiu si-au pierdut un parinte inainte de varsta de 21 de ani. Cercetatorii au descoperit ca acestia din urma au ajuns intr-un procent mai mare in spitale de psihiatrie decat cei care au ramas fara un parinte dupa varsta de 30 de ani.

Acelasi studiu arata ca barbatii sunt mult mai vulnerabili decat femeile la aceste pierderi. 70% dintre barbati prezentau riscul de a ajunge la spitalizare din cauza bolilor psihice. In cazul femeilor, procentul era de 52%. Motivele au fost cel mai adesea consumul de substante si autovatamarea.

Alte consecinte pe care le-a avut pierderea unui parinte in randul persoanelor mai tinere au fost:

  • utilizarea de medicamente pentru afectiuni mentale
  • mai putini ani de scolarizare
  • castiguri mai mici
  • rata de somaj mai mare

Efectele asupra veniturilor si al angajarii au fost mai evidente in cazul barbatilor. In schimb, cele mai predispuse la a abandona studiile universitare au fost femeile care si-au pierdut mama.

FOTO: Freepik

Citeste si despre