Pneumonia copiilor poate fi tratata acasa

| | Actualizat: 2008-01-04 13:07:27

 



Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca aplicarea tratamentului impotriva pneumoniei severe la copii poate fi realizata cu ajutorul antibioticelor pe cale orala acasa si are acelasi efect ca si medicamentele injectate intravenos la spital.

Pneumonia reprezinta una din principalele cauze ale mortalitatii din randul copiilor, in special in tari precum Asia de Sud si Africa.

Descoperirile cercetatorilor care au realizat un studiu aplicat pe 2.037 copii cu varste cuprinse intre 3-5 ani spun ca acestia pot fi tratati fara nici o problema la domiciliu atunci cand este vorba de pneumonie.

Desi initial s-a recomandat ca in cazul unei pneumonii severe, copilul sa fie tratat la spital cu medicamente injectate intravenos, multi dintre acestia nu reusesc sa ajunga aici sa primeasca un tratament, iar cercetatorii spun ca pe langa faptul ca tratamentul aplicat acasa este mult mai rapid, acesta este si mai ieftin.

Anual, 2 din 10 milioane de copii sub 5 ani sunt afectati de pneumonie, care este de fapt o inflamatie a pleurei (foita care inveleste plamanii) cauzata de o infectie.

Doctorul Donald Thea de la Universitatea de Sanatate din Boston spune ca exista mult mai multe cazuri mortale de pneumonie decat exista de malarie sau hiv.

Studiul realizat a inclus copii cu pneumonie severa, dintre acestia jumatate au fost trimisi acasa pentru a fi tratati cu un antibiotic oral, este vorba de amoxicilina sirop. Ceilalti copii au fost tratati pe cale intravenoasa la spital cu un antibiotic echivalent, si anume ampicilina.

Tratamentul aplicat acasa a fost la fel de sigur si eficient ca si cel de la spital.

Acest tratament cu antibiotice administrate oral are avantajul si de a preveni o infectie, care deseori apare in cazul administrarii intravenoase a medicamentelor.

Rezultatele cercetarilor ar trebui sa schimbe modalitatea de tratare a pneumoniei severe la copii, mai ales in tarile dezvoltate. Potentialul impact ar putea fi enorm, in special pentru cazurile in care copiii cu pneumonie acuta nu reusesc sa ajunga la spital.


Laura Moise

Redactor Copilul.ro
4 Ianuarie 2008

Citeste si despre