Din vremuri indepartate postul este considerat unul dintre tratamentele cele mai eficiente. Teologii si nutritionistii considera ca perioada de post reprezinta un regim de curatare a organismului si un "doctor" al sufletelor noastre. Toxinele se elimina mai repede din corpul uman prin post. Desi fiecare organism este un unicat, la toti cei care au tinut post s-au constatat, in aceasta perioada, efecte bine-venite din punct de vedere fizic si psihic, in egala masura. Si nutritionistii, si teologii au observat ca persoanele care postesc sunt dornice sa-si ajute semenii, iar nelinistea si gandurile negative se indeparteaza de ei. Medicii care sunt si adepti ai medicinii traditionale isi sfatuiesc bolnavii sa practice postul terapeutic respectand anumite principii.
A devenit celebru mottoul lui Hipocrate: "Cu cat hraniti mai bine un bolnav, cu atat il doborati mai mult!". Numeroase exemple au scos la iveala rezultate incurajatoare privind postul. S-a demonstrat ca pentru persoanele care presteaza o munca intelectuala intensa, terapia postului este formidabila! Nutritionistii recomanda salatele de legume si merele. In afara postului religios, specialistii ne recomanda sa ne fixam un "program anual de posturi".
Adica, la date fixe, sa postim cateva zile 7-10-14 zile. In privinta Postului Pastelui, cel care posteste isi schimba regimul alimentar, dar uneori se exagereaza cu cruditatile, alteori cu dulciurile, inclusiv cu bauturile dulci care „starnesc foamea". Din dieta de post nu trebuie sa lipseasca salatele de cruditati, supele si ciorbele de legume, tocanitele de zarzavat, preparatele din orez nedecorticat, fructele, dintre care merele, curmalele, stafidele, compoturile din mere cu citrice si scortisoara. Este sanatos sa facem o cura de cateva zile de mere, urmata de o alta cura de pere, apoi de grepfrut.
(Liliana Ivan)
Citeste tot articolul in: Adevarul
23 Februarie 2007