Unele persoane care au o preferinta deosebita pentru gustarile sarate s-au nascut asa, sugereaza un nou studiu. Cercetarea a fost efectuata pe 41 de copii si adolescenti care s-au nascut prematur, iar oamenii de stiinta au descoperit ca cei cu un nivel scazut de sodiu in sange la venirea pe lume aveau o "atractie" deosebita pentru mancarurile sarate. In cadrul testelor, copiii au fost lasati sa aleaga intre gustarile dulci si cele sarate, iar cei nascuti cu un nivel scazut de sodiu le-au preferat mai des pe cele sarate. Aceiasi copii consumau substantial mai multa sare, in fiecare zi, acest lucru fiind consumat in baza discutiilor purtate cu copiii si parintii acestora.
Studiul a descoperit, de asemenea, ca micutii cu deficienta severa de sodiu la nastere cantareau, in medie, cu 30% mai mult comparativ cu ceilalti copii.
Numai ca alte studii sugereaza ca pierderea timpurie de sodiu poate afecta preferinta pentru sare, chiar si in timpul perioadei adulte a individului. Descoperirile curente, sustine echipa de la Haifa, "accentueaza importanta monitorizarii si echilibrarii nivelului de sodiu in cazul bebelusilor nascuti prematur".
Citeste tot articolul in: Gandul
8 Februarie 2007