Despre invatamantul romanesc se spune mereu ca este un sistem depasit, invechit, prafuit, in care cei mai multi profesori sunt blazati, lipsiti de interes fata de lucrurile pe care le transmit copiilor care, la randul lor, par tot mai putin dornici sa invete cu adevarat. Pe scurt, mai nimic de bine nu se poate spune desper invatamantul de la noi. Si, totusi, profesorul de informatica cu cei mai multi olimpici din Romania vrea sa arate ca tabloul nu este chiar atat de gri.
Cristian Francu este unul dintre acei profesori "altfel" din invatamantul romanesc. A absolvit Colegiul de Informatica "Tudor Vianu" cand abia incepeau sa apara PC-urile, a fost olimpic la informatica si aptitudinile sale l-au ajutat sa se angajeze la Google, in SUA, in anii 2000. Ar fi putut incerca sa traiasca visul american, insa a preferat sa se intoarca in tara pentru a incerca sa schimbe ceva, pentru a preda altor tineri plini de aspiratii inalte. Se intampla in urma cu 13 ani si, de cand a inceput sa predea, a ajuns sa fie profesorul cu cei mai multi olimpici la informatica din Romania. Intr-un interviu pentru Scoala 9, Cristian Francu ne ofera cateva detalii despre metodele sale inedite de predare, care cuceresc, pur si simplu elevii, dar si o noua perspectiva asupra invatamantului de la noi, un sistem atat de blamat si discreditat de multi, din care nici el, personal, nu a dorit sa faca parte. Preda, insa, la clubul Nerdvana, pentru ca a fi profesor in scoala de stat inseamna, in opinia sa, "sa fii bookkeeper, sa dai note, sa scrii fise si rapoarte", mai putin sa predai:
"Mie imi place sa predau, e ceva innascut la mine. Imi place nu sa predau, imi place sa explic, imi place procesul asta si sa vad la final ca omul are un fel de aaa!, o minunare".
"Sistemul e unul bun. Cine spune altfel nu are comparatie!"
Cristian Francu nu crede a sistemul romanesc de invatamnant ar fi unul slab. Din contra! El a ales, insa, calea paralela pentru simplul motiv ca este greu sa faci performanta cu zeci de copii intr-o clasa si cu nu numar atat de mare de ore pe saptamana, cum au profesorii din sistemul de stat.
"Exista oameni care cunosc sistemul si, in principiu, toti profesorii cat de cat cu cap cunosc sistemul si inteleg ce e bine, ce e rau. Si sunt oameni care nu cunosc sistemul, astia sunt parlamentarii. Acum, e scuzabil faptul ca un parlamentar habar n-are ca anumite schimbari sunt total nocive sau ca in principiu nu schimbi o roata la caruta in timp ce merge sau nu schimbi ce merge. (...) Sistemul de invatamant romanesc functioneaza. Nu suntem nicidecum praf. Uită-te numai la cati oameni trimitem in afara, numai cati informaticieni cream. Vrei să vezi sistemul nefunctional? Du-te in America! America, daca nu ar importa creiere, ar fi mancata din punct de vedere educational".
Cristian Francu are un stil relaxat de predare, cu multe glume si avand grija ca elevii sai sa se si distreze in timp ce invata.
"Stilul meu de a preda e unul bazat foarte mult pe gluma. Si in momentul cand unul o comite, o trec pe nasoale. Adica am si bici in mana, am si morcovelul. Dar in general incerc s-o tin pe modul gluma. Ce-mi spun elevii mei despre destul de multi profesori - nu ma refer la cei din informatica neaparat acum, dar si la ei - e ca se plictisesc. Aia e problema lor cea mai mare, nu ca e greu, ca iau nota mica, ci ca se plictisesc. (...) N-as incrimina un profesor care nu face engaging foarte mult. E greu cand ai atatea ore pe saptamana. Eu predau mult mai putin, imi permit sa fac maximal totul. Sa faca performanta cu 36 de copii - sau neperformanta, oricum ai da-o - e greu. Plus ca un profesor tipic trebuie sa dea sute de note pe semestru la o singura clasa, devine ceva repetitiv si mecanic. E greu sa ramai profesor bun in conditiile astea. Deci nu vreau sa-i condamn. Pe de alta parte, ii condamn pentru altceva pe multi dintre ei: ca nu le pasa. Nu poti sa nu-ti pese! Chit ca, e drept, cu multi dintre elevi iti vine sa-ti iei campii uneori. Salariile nu sunt neaparat foarte bune, mediul e nasol. Si totusi, om bun, te-ai facut profesor! Ia-i ca pe niste copii care n-au nicio vina!"
FOTO: Facebook