Proiectul de ordonanta care stabileste noile cuantumuri pentru indemnizatia mamelor este gata. Ministerul Muncii a stabilit ca, la 1 ianuarie 2006, persoanele care in ultimele 12 luni anterioare datei de nastere a copilului au realizat venituri pentru care au platit impozit, beneficiaza lunar de o indemnizatie de 8 milioane lei.
Aceasta se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap. De la 1 ianuarie 2007, indemnizatia se va reduce la 6 milioane lei. Daca persoana revine la locul de munca, atunci va primi un "stimulent" lunar de trei milioane de lei, situatie in care plata indemnizatiei de 8 milioane de lei se suspenda.
De la 1 ianuarie 2007, valoarea "stimulentului" se reduce la un milion de lei. Ministerul Muncii propune ca de indemnizatia pentru cresterea copilului sa poata beneficia oricare din parintii naturali ai copilului, dar si adoptatorul, tutorele sau persoana care are un copil in plasament.
Concediul si indemnizatia lunara se vor da pentru fiecare dintre primele trei nasteri. Indemnizatiile vor fi suportate din bugetul de stat. Ca sa poata lua cele 8 milioane de lei, o persoana trebuie sa-si ceara drepturile, in baza mai multor acte. Documentele vor fi depuse la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul.
Pana la data de 10 a fiecarei luni, primariile transmit pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la directiile judetene de munca. Ministerul Muncii crede ca astfel se vor elimina situatiile de neplata inregistrate la nivelul angajatorilor, precum si degrevarea angajatorilor de atributiile de stabilire si plata.
De noile prevederi vor profita si persoanele care, la data de 31 decembrie 2005, beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata in prezent de Legea nr. 19/2000. Se estimeaza ca efortul financiar va fi, pentru anul 2006, de circa 10.000 miliarde lei vechi, iar pentru 2007, de 18.500 miliarde lei vechi.