Protocol privind modul de eliberare a medicamentelor

| | Actualizat: 2006-03-24 23:29:43

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si reprezentantii farmacistilor au semnat vineri un Protocol privind modul de eliberare a medicamentelor.

Documentul stabileste situatiile in care farmacistul poate actiona in interesul bolnavului, in limita competentelor sale, pentru a asigura continuitatea administrarii unui medicament recomandat de medic sau in cazul in care pacientul nu are o prescriptie medicala, informeaza un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Conform documentului, farmacistul poate actiona in interesul bolnavului, in limita competentelor sale, pentru a asigura continuitatea administrarii unui medicament recomandat de medic, fara a i se prezenta o prescriptie medicala, in situatii ca:

• pacient cronic care din diverse motive nu a putut ajunge la medic, dar care este cunoscut de catre farmacist sau se afla in evidetele farmaciei ca utilizator al medicamentului solicitat
• pacient care nu poseda o prescriptie medicala dar prezinta un bilet de iesire din spital, o scrisoare medicala etc
• pacient care prezinta o prescriptie a carei valabilitate a expirat
• pacient care prezinta o schema de tratament parafata de medicul prescriptor
• pacient aflat in tranzit si care trebuie sa continue un tratament




De asemenea, farmacistul mai poate actiona in interesul bolnavului, in limita competentelor sale, atunci cand pacientul care adreseaza o solicitare de eliberare a unui medicament fara a avea o prescriptie medicala:

• se afla in tranzit si nu isi poate continua tratamentul
• se afla in mediul rural, intr-o localitate care are cabinet medical, dar in care nu este prezent medicul, sau se afla intr-o localitate in care nu exista cabinet medical
• se afla in alte situatii de urgenta in care farmacistul va decide, dupa caz, eliberarea unui medicament pe o durata limitata pana la obtinerea unei prescriptii, cu indrumarea pacientului catre medicul de familie, centrul de sanatate sau permanenta, compartimentul sau unitatea de primire a urgentelor sau apelarea 112.


Protocolul semnat vineri mai contine si o serie de principii care trebuie respectate intr-o unitate farmaceutica.

Potrivit Protocolului, farmacistul va utiliza toate cunostintele profesionale pentru a veni in sprijinul pacientului.

Pentru a realiza un serviciu de calitate, farmacistul va solicita pacientului sau apartinatorului acestuia toate informatiile legate de urgenta cererii sale: medicatie curenta, alte afectiuni, alergii sau alte aspecte care pot influenta decizia farmacistului luand in considerare afectiunea pentru care se solicita medicamentul, grupa

terapeutica etc. In functie de gravitatea situatiei prezentate, farmacistul va incerca sa ia legatura cu medicul curant al pacientului sau cu un alt medic. Orice interventie de acest tip va fi insotita si de recomandarea farmacistului ca pacientul sa se adreseze imediat medicului.

In cazul copiilor eliberarea unui medicament va fi insotita obligatoriu de recomandarea catre parinti de a consulta in cel mai scurt timp medicul de familie, medicul curant sau de a apela la 112.

Dozele eliberate pot fi pentru max. 24 ore – in zilele lucratoare si max. 72 de ore – pentru sfarsitul de saptamana. Medicamentele psihtrope si stupefiante nu fac obiectul acestui Protocol.

Oficialii MS si reprezentantii farmacistilor au mai hotarat ca, in continuare Ministerul Sanatatii sa supravegheze desfasurarea activitatii la nivelul farmaciilor, conform competentelor, iar Colegiul Farmacistilor sa completeze Codul Deontologic prin preluarea prevederilor prezentului Protocol, informeaza aceeasi sursa.

Semnarea acestui PROTOCOL a fost necesara din cauza faptului ca, in ultima perioada, MS a primit mai multe sesizari potrivit carora in unele farmacii s-a luat decizia de a nu se mai elibera nici macar dozele de urgenta, precizeaza sursa citata.

De la nerespectarea totala a legii s-a ajuns chiar la nerespectarea Codului deontologic care prevedea ca pentru cazurile de urgenta farmacistii profesionisti pot elibera dozele necesare. Din pacate situatiile au fost create de vanzatori care nu au pregatire farmaceutica.

In comunicat se arata ca, MS a considerat si considera aceasta actiune o campanie de compromitere a actiunilor sale privind reforma in sistemul sanitar. Cei care se afla in spatelele acestei situatii au incercat sa organizeze crize artificiale, crize care ar fi justificat incompetenta celor care au condus sistemul inainte.
In acest caz, MS a sesizat si organele abilitate sa ancheteze cine sta in spatele unei astfel de campanii.

Sursa: Hotnews.ro

Citeste si despre