Revin uniformele scolare? De ce propunerea nu este una viabila in Romania

| | Actualizat: 2022-10-23 23:07:00

In ultimul timp s-a dezbatut intens problema uniformelor scolare obligatorii. Totul a pronit dupa ce AUR, dar in special George Simion a depus un proiet in senat prin care se prevede reintroducerea uniformelor obligatorii in scoli.

George Simion, presedinte al AUR, si Lilian Scripnic, initiatorii proiectului, afirmau la inceputul lunii octombrie ca „etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul racnet sau a bluzelor fancy” cumparate de parintii cu posibilitati financiare, poate afecta copiii care nu au astfel de posibilitati.

Prin urmare, AUR a anuntat la inceputul lunii ca a depus in Senat o propunere legislativa care sa modifice Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, in care se prevede reintroducere uniformelor scolare in invatamantul preuniversitar.

„In perioada interbelica, purtarea uniformei scolare era un motiv de mandrie pentru elevii romani, datorita sentimentului de apartenenta la o comunitate prestigioasa de tineri studiosi. Acestui sentiment i se raspundea, din partea societatii, cu respect si admiratie. Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor scolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mandrie si de apartenenta la o comunitate studioasa s-au degradat in timp, astfel ca, la sfarsitul anilor ‘80, elevii aveau o atitudine ostila fata de uniforma si conformism”, declara AUR la acea vreme.

Pentru a-si sustine punctul de vedere, parlamentarii au dat exemplul unui studiu realizat in America, potrivit caruia 83% dintre profesorii chestionati considera ca o uniforma scolara bine aleasa poate preveni comportamentul de excludere si de luare in deradere a cuiva pe tema infatisarii sau a situatiei economice.

Potrivit initiatorilor, „purtarea uniformei elimina stresul copiilor (dar si al parintilor) de a decide zilnic cu ce sa se imbrace, precum si a tentatiei de a purta la scoala o vestimentatie excentrica, din tendinta specifica varstei de a epata in fata colegilor sau de a se impune in fata acestora”.

Acestia au mai expicat ca, “cel putin la nivel vestimentar, pe durata orelor de scoala, toti elevii sunt egali”.

“O uniforma elimina etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul racnet sau a bluzelor fancy cumparate din mall-uri, in cazul copiilor ai caror parinti au posibilitati financiare, in timp ce alti copii cu posibilitati materiale mai modeste sa dezvolte complexe de inferioritate in baza a ce au sau nu, ca haine pentru scoala”, a mai transmis AUR.

Ce nu stiu ei este insa faptul ca multi parinti abia isi permit sa puna mancare pe masa copiilor, o uniforma scolara, care este foarte scumpa pentru nivelul de trai din Romania, dar in special al familiilor defavorizate, este o investitie uriasa. In plus, factorul de opulenta va persista prin accesoriile pe care le poarta copiii (cercei, bratari, lantisoare etc), prin rechizite, ghiozdane, dar mai ales prin ceea ce etaleaza pe retelele de socializare.

Bullyingul care  priveste copiii defavorizati va continua chiar daca uniformele scolare vor fi introduse in mod obligatoriu. Copiii saraci vor fi in continuare marginalizati.

Iar exemplul dat, cu scolile din America, nu se aplica deloc in Romania. Nu poate exista comparatie intre scolile Americane si cele din Romania. Cum poate fi un copil mandru ca merge la o scoala no-name, de cartier, sau dintr-un sat indepartat, unde profesorii nu isi dau interesul pentru a-i invata materia si unde sunt batjocoriti si discriminati chiar de cei care trebuie sa le fie mentori? Cum poate fi facuta o asemenea comparatie cu o scoala prestigioasa din America, unde, este adevarat, este o reala mandrie sa porti uniforma?!

FOTO: 9am.ro

Citeste si despre