Chiar daca ne place sa credem ca atat barbatii, cat si femeile sunt parteneri egali in ceea ce priveste cresterea copiilor si duc greul cresterii acestora impreuna, mamele sunt mai putin fericite in privinta acestui aspect, deoarece ele poarta cea mai mare parte a incarcaturii mentale, arata o noua cercetare.
Astfel, un studiu realizat recent de oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din California Riverside a aratat ca tatii sunt mai fericiti ca parinti decat mamele.
Oamenii de stiinta au analizat trei studii la care au participat in total 18 000 de persoane pentru a afla daca mamele sau tatii experimenteaza o fericire mai mare de cand au devenit parinti.
Doua dintre studii au comparat nivelul de fericire a mamei si tatalui cu persoanele care nu au copii, iar al treilea a analizat modul in care parintii se simteau in timp ce se ocupau de activitatile de zi cu zi si au comparat modul in care s-au simtit atunci cand se ocupau de ingrijirea copiilor.
Studiul a aratat ca atat mamele, cat si tatii erau mai fericiti cand erau cu copiii lor, comparativ cu orice alta activitate, dar tatii erau mult mai fericiti decat mamele. "Parintii ar putea fi mai buni decat mamele in parte datorita modului in care isi petrec timpul cu copiii", spune autorul studiului, Katherine Nelson-Coffey.
Practic, tatii sunt mai susceptibili sa se joace cu copiii, in timp ce mamele au mai multe sanse de a face lucrurile zilnice de ingrijire a copiilor: imbracat, hranit, baie, plimbare.
Toate aceste activitati inseamna timp petrecut cu copiii, insa nu inseamna si joaca cu ei deoarece mamele ajung sa fie epuizate de aceste treburi si astfel le scade nivelul de energie pentru a se mai putea bucura din plin de joaca cu copiii lor.
Prin acest studiu, oamenii de stiinta sugereaza ca toti parintii ar trebui sa se joace mai mult cu copiii lor si ca tatii ar trebui sa preia o parte din sarcinile mentale ale mamelor pentru ca acestea sa se bucure mai mult de copilaria micutilor.