Scandal pe mentinerea scolilor deschise dupa explozia incidentei Covid-19. Se cere testare sau scoala online

| | Actualizat: 2021-10-03 10:58:42

Elevi, parinti si profesori critica decizia privind prezenta fizica in scoli independent de rata de incidenta a Covid-19. Acestia cer la unison testarea elevilor inainte de a se decide daca o institutie de invatamant ramane sau nu deschisa, pentru a limita riscul de infectare a elevilor si profesorilor, vaccinati sau nu, si transmiterea coronavirusului in familii.

Reprezentanti ai elevilor, ai asociatiilor de parinti si sindicate ale cadrelor didactice critica ordinul comun al ministerelor Educatiei si Sanatatii potrivit caruia cursurile se vor desfasura cu prezenta fizica si acolo unde incidenta cazurilor de COVID-19 depaseste valoarea de 6 la mie. Ei solicita sa fie puse la dispozitie si teste rapide pentru elevii si angajatii scolilor, teste care sa fie facute in realitate, nu doar "pe hartie":

"Consiliul National al Elevilor si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" isi exprima ingrijorarea si critica modul in care autoritatile au tratat subiectul pana la momentul de fata".

Asociatiile amintite critica faptul ca scolile vor ramane deschise si in localitati din tara cu incidenta de peste 6 infectari COVID-19, fara a fi dotate, insa, cu teste non-invazive pentru elevi si pentru cadre didactice si fara a beneficia de materiale sanitare adecvate.

Testare in masa si sustinuta in institutiile de invatamant

Presedintele Federatiei "Spiru Haret" atrage atentia asupra faptului ca "nu putem sa ne jucam cu vietile elevilor si ale angajatilor din invatamant" transformand scolile in focare de infectie, cu toate ca a fost, este si va ramane adeptul desfasurarii cursurilor cu prezenta fizica:

"Inainte de a decupla scenariile de functionare a scolilor de rata de infectare din localitate, Guvernul trebuie sa trimita teste in toate unitatile de invatamant. Si alte state europene au mentinut scolile deschise, insa in acestea testarea elevilor si angajatilor se face la 72 de ore" - Marius-Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Cursuri online pentru elevii si profesorii vulnerabili

"Solicitam de urgenta autoritatilor centrale sa comunice public situatia omologarii testelor non-invazive si sa prezinte de urgenta situatia dotarii scolilor cu astfel de materiale, precum si situatia personalului medical existent in unitatile de invatamant, dispus sa administreze si teste rapide antigen pentru elevi si angajati".

Totodata, reprezentantii elevilor, ai parintilor si ai angajatilor din invatamant cer reglementarea posibilitatii participarii in format online la cursuri a elevilor de peste 12 ani si a cadrelor didactice cu boli cronice asociate, indiferent daca sunt vaccinati sau nu, deoarece, pentru acestia este esentiala o protectie sporita impotriva raspandirii comunitare a COVID-19.

"Ne aflam, din nou, in fata unei situatii cu care ne tot confruntam de doi ani: cadrul legal exista, regulile sunt frumos scrise pe hartie, insa, in realitate, lucrurile stau complet diferit. Cum ramane cu localitatile aflate la pragul de carantinare? Cine raspunde pentru siguranta elevilor si a profesorilor aflati in aceasta situatie, fara o infrastructura adecvata mentinerii scenariului fizic? Sunt intrebari la care autoritatile au datoria de a raspunde si de a gasi solutii, nu doar de a le expune la nivel declarativ", a declarat Silviu Morcan, presedintele Consiliului National al Elevilor.

"Nu putem sa ne jucam cu vietile elevilor si ale angajatilor din invatamant"

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Iulian Cristache, a solicitat sa fie puse la dispozitie testele pentru depistarea cazurilor de COVID la elevi.

"Puneti la dispozitie resursa medicala si financiara necesara, nu doar reglementati! Puneti la dispozitie testele necesare, nu doar pe hartie. Creati un cadru favorabil care sa aiba in egala masura garantia sanatatii copiilor nostri, nu doar garantia educationala. La ce ajuta daca nu suntem sanatosi? Am facut un apel disperat pentru o testare In masa, nu ati subscris. Cum va veti uita in ochii acelor familii care vor fi puse in situatii disperate?", a declarat Iulian Cristache.

"Este extrem de important ca toti elevii si angajatii din scoli sa fie in siguranta din punct de vedere sanitar. Cerem Ministerului Educatiei sa promoveze un set de masuri eficiente! Este esentiala o procedura clara si riguroasa care sa indice directorilor unitatilor de invatamant si celorlalte autoritati implicate in gestionarea procesului de educatie cum sa actioneze rapid", a declarat Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au emis un ordin comun pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in unitatile scolare in conditii de siguranta epidemiologica. Documentul a fost trimis la Monitorul Oficial, fiind publicat vineri seara. Conform documentului, cursurile unei grupe/clase se suspenda timp de 14 zile la confirmarea unui caz de COVID, iar daca jumatate din totalul grupelor/claselor sunt suspendate, se suspenda cursurile in intreaga unitate. Cursurile se pot relua cu prezenta fizica din a opta zi, daca elevii sunt testati. Documentul nu include, insa, prevederi legate de testarea elevilor.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre