Schimbari in ritualul de botez! Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a anuntat o serie de masuri

| | Actualizat: 2021-02-12 14:02:39

Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a anuntat o serie de masuri in ceea ce priveste schimbarea ritualului de botez, dupa ce un bebelus in varsta de 6 saptamani, nascut prematur, a murit la scurt timp dupa ce a fost scufundat total in cristelinita. 

Arhiepiscopia a decis ca niciun botez sa nu mai fie oficiat fara asistenta unui preot cu experienta clericala. Inainte de botez, preotul va cere informatii familiei despre starea de sanatate a bebelusului: daca este nascut prematur, daca sufera de anumite boli sau are sensibilitati ce i-ar putea pune viata in pericol in timpul scunfundarii in cristelnita. 

„Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a decis o serie de masuri noi privind desfasurarea tainei sfantului botez si potrivit dispozitiei Eparhiei Argesului, pentru a nu se confrunta cu situatii precum cazul de la Suceava, preotii sunt rugati sa respecte mai multe masuri si recomandari. Masurile au intrat in vigoare de luni 8 februarie. Indrumarile practice pe care le-am intocmit cu privire la randuiala Tainei Sfantului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului”, a declarat iPS Calinic, arhiepiscopul Argesului si Muscelului, pentru Adevarul. 

Intrebat daca ar trebui interzisa scufundarea bebelusilor la botez, IPS Calinic a declarat: „Cred ca in viitor se va analiza practica scufundarii pruncilor la botez si se va lua hotararea cea mai potrivita intru respectarea randuielii si evitarea cu grija a nedoritelor accidente”. „Trebuie sa apelam la logica! Se gasesc intotdeauna solutii”.

Copiii agitati sau care plang nu vor mai fi scufundati

"Ca exceptie de la regula, daca bebelusul are probleme medicale, este agitat, speriat, plange foarte tare sau are sub 40 de zile sau cand exista situatii speciale (familia nu doreste afundarea copilului) prin ”pogoramant”, dupa cum precizeaza arhiepiscopul Calinic, „savarsirea Tainei Sfantului Botez se poate face prin turnarea de apa sfintita, din cristelnita, pe crestetul copilului. Procedura va consta in introducerea pruncului in apa sfintita din cristelnita pana in zona gatului, iar apoi preotul va turna apa sfintita, de trei ori, peste capul copilului”.

Slujba de botez asistata de un preot cu experienta 

Arhiepiscopia a decis ca niciun botez sa nu mai fie oficiat fara asistenta unui preot cu experienta clericala. Concret, preotii nou hirotoniti si de curand numiti vor solicita sprijinul unui preot cu experienta clericala, din cuprinsul protoieriei de care apartin, preot care impreuna cu preotul novice va oficia Taina Sfantului Botez. Preotul cu mai multa experienta va fi cel care va introduce copilul in apa sfintita din cristelnita. Niciun botez de prunc nu va putea fi oficiat fara asistenta unui preot cu experienta clericala. 

Citeste si despre