Intr-un sat dintr-o zona de munte din Romania, cu mai putin de 150 de locuitori, scoala pare un loc desprins din povesti. Cladirea in care invata copiii din localitate era, pana anul trecut, una cu aspect invechit si deloc atragator. Invatatoarea, educatoarea si elevii au avut ideea sa o transforme intr-un spatiu in care cei mici sa vina cu drag si cu entuziasm in fiecare dimineata.
Casa batraneasca in care functioneaza scoala din sat s-a transformat complet, dupa ce invatatoarea, educatoarea si cei noua copii din sat au pictat fatada. Dupa ce si-au pus imaginatia la treaba, exteriorul scolii a fost acoperit cu desene, cifre, litere si mesaje. Cu un an inainte, fusese refacut gardul scolii, cu ajutorul oamenilor din comunitate si al parintilor copiilor.
Scoala primara din satul Costesti, comuna Poiana Vadului, judetul Alba, a capatat un aspect mult mai placut si mai prietenos, dupa ce a fost decorata de elevi si de invatatoare si educatoare, Olguta Briciu si Madalina Gabriela Stan.
„Scoala nu arata bine, lemnul era vechi si ne-am tot gandit cum sa o schimbam. De 1 iunie, am zis sa facem ceva cu copiii si atunci am decis sa pictam scoala. De la o idee, am ajuns sa placam fatada cu polistiren, pentru ca nu puteam sa pictam pe lemn. Am mers la domnul primar, i-am spus ce vrem sa facem si l-am rugat sa ne ajute cu materialele si am reusit. Copiii au participat la vopsit si au fost foarte incantati. La final, au spus ca sunt ca intr-o poveste.
Nu puteam sa ma duc la scoala si sa vad gardul acela vechi. Am zis ca trebuie facut ceva. Am facut rost de sipci, vopsea, parintii ne-au ajutat si am reusit sa terminam gardul de 1 iunie si sa le facem o surpriza copiilor”, a spus Olguta Briciu.
Dupa ce a fost decorata, scoala are pe fatada desene, cifre, litere si mesaje precum „Scoala - taramul magic al cunoasterii!” sau „Fiecare copil este o floare diferita, iar impreuna formeaza o gradina minunata!”.
„Se pot face lucruri foarte frumoase si cu bani mai putini, doar trebuie sa te implici. Pentru mine, scoala este prima casa, pentru ca acolo ne petrecem foarte mult timp. Cand am facut gardul, au venit si copiii mei sa ajute, a contat foarte mult si ajutorul sotului, am apelat si la prieteni si au venit. Toata lumea ne-a sustinut. Acum, cand gardul era atat de frumos, trebuia sa facem ceva pentru a arata decent si scoala pe dinafara. Asa am realizat decorul, picturile de pe fatada, iar elevii au fost alaturi de noi”, a mai spus invatatoarea.
- Surse: sparknews.ro
- Foto: Arhiva personala Olguta Briciu via sparknews.ro