Se da ora inapoi! Dormim mai mult? Da, dar nu mai bine! Ce spun expertii

| | Actualizat: 2024-10-26 11:52:16

In aceasta noapte, trecem la ora de iarna. Ceasurile se vor da inapoi cu o ora, astfel, ora 4 devine ora 3. Chiar daca la noapte vom dormi cu o ora mai mult asta nu inseamna nimic, deoarece calitatea somnului scade dupa schimbarea orei, spun specialistii, potrivit Digi24.ro.

Opt din zece romani spun ca vor fi afectati de aceasta schimbare. Cei mai afectati sunt tinerii intre 25 si 34 de ani, conform unui studiu recent.

„Trecerea la ora de iarna afecteaza mai ales dimensiunea odihnei, foarte multi leaga acest lucru de numarul de ore dormite, de calitatea somnului. Din pacate, o luna-doua in care organismul se obisnuieste cu o anumita directie”, spune Marius Luican, directorul unei companii de studii de piata.

CITESTE SI: Trecerea la ora de iarna in 2024. Cand se schimba ora si cum ii afecteaza pe copii aceasta trecere la ora de iarna

„Una din cele doua ore, de iarna sau de vara, nu a existat pana cand nu a fost inventata initial pe la sfarsitul anilor 1800 de catre cineva care isi dorea mai multa lumina vara, ca sa poata castiga mai mult din constructii. Cea care a fost creata de natura este ora standard, ora de iarna. Cea care a fost inventata in mod artificial, pe care n-o foloseste decat o mica parte din populatia lumii, este ora de vara”, explica Oana Deleanu, somnolog.

Aproape jumatate dintre romani spun ca si-ar dori sa se renunte la ora de iarna. Romania a introdus acest sistem in timpul Primului Razboi Mondial. La nivelul Uniunii Europene se poarta din 2019 discutii pe tema eliminarii orei de iarna/vara. Dar o decizie definitiva se lasa inca asteptata. Exista si tari care au reusit sa renunte la schimbarea orei, precum Rusia, Islanda si Belarus.

Oricum ar fi, specialistii ne recomanda sa ne adaptam la aceasta schimbare:

„Putem sa ne culcam putin mai tarziu, ca sa ne impingem trezirea de dimineata tot asa, putin mai tarziu”, spune Deleanu.

„In mod evident, schimbarea orei de iarna ii determina pe foarte multi romani sa incerce sa isi schimbe in mod brutal obiceiurile de peste zi si de trezit dimineata. Daca pana acum ne culcam la ora 10.00, sa ne culcam fara frica la ora 11.00”, spune Luican.

CITESTE SI: Trecem la ora de iarna! Cum reglam somnul copiilor

Citeste si despre