Seful Delegatiei Comisiei Europene nu mai vrea discriminare in scolile romanesti

| | Actualizat: 2005-07-20 10:26:35

Din ultimele rapoarte si sesizari primite la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) reiese ca, in scolile romanesti, profesorii continua sa faca discriminare in randul elevilor defavorizati, iar cei mai afectati de aceasta situatie sunt copiii de etnie rroma.

De asemenea, se mai remarca, pe de o parte, absenta cadrelor calificate in scolile unde invata astfel de elevi, mai ales in mediul rural, iar, pe de alta parte, faptul ca metodele de predare nu sunt indreptate spre nevoile individuale ale copiilor cu probleme.

"Mult mai important decat imbunatatirea conditiilor din scoala, prin reabilitarea cladirilor sau dotarii cu echipamente educationale, este eliminarea segregarii copiilor si crearea unui nou tip de relatie intre profesori, parinti si elevi, bazata pe comunicare si incredere", a declarat ieri Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene.



Scheele a mai precizat ca trebuie ca si autoritatile loale sa se implice in sustinerea acestor programe, nu cum au facut in unele judete, in ciuda angajamentelor luate. Pe de alta parte, Mircea Miclea, ministrul educatiei si cercetarii, a subliniat ca profesorii, care erau interesati pana acum doar de educatia de excelenta, trebuie sa se orienteze spre asigurarea calitatii si accesul la invatamant si pentru copiii defavorizati.

"Trebuie redusa discriminarea, care conduce la diferentieri in invatamant. Desigur ca acest lucru costa, dar segregarea si excluziunea ne costa mai mult", a mai afirmat Miclea. In vederea eliminarii acestor probleme, a fost lansat ieri, la MEC, Programul RO/2003/005 – 551.01.02 "Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate".

Beneficiarii acestui nou proiect Phare sunt copiii de etnie rroma, cei cu nevoi speciale, precum si cei care provin din familii dezavantajate. Valoarea programului se ridica la peste 11 milioane de euro, contributia Phare fiind de 9 milioane de euro, iar cea a Guvernului Romaniei de 2,33 milioane de euro. Judetele propuse pentru finantare sunt Alba, Bacau, Braila, Covasna, Harghita, Ialomita, Maramures, Mures, Neamt, Sibiu si Valcea

Citeste si despre