Sfantul Alexandru, „protectorul omenirii”, sarbatorit pe 30 august. Obiceiuri, traditii si mesaje de Sfantul Alexandru

| | Actualizat: 2024-08-29 12:29:37

 

Sarbatoarea Sfantului Alexandru, celebrata pe 30 august, este un moment important pentru crestinii ortodocsi, fiind dedicata cinstirii unuia dintre marii parinti ai Bisericii crestine. Aceasta zi este prilej de reflectie spirituala, de recunoastere a virtutilor morale si de urare a celor care poarta numele Alexandru, Alexandra si alte derivate.

Cine a fost Sfantul Alexandru

Sfantul Alexandru a fost un episcop al Constantinopolului, recunoscut pentru viata sa curata si pentru apararea credintei ortodoxe. Nascut la inceputul secolului al IV-lea, Alexandru a trait intr-o perioada marcata de controverse teologice intense, in special legate de arianism, o erezie care contesta natura divina a lui Iisus Hristos.

Sfantul Alexandru a fost un ucenic si colaborator al Sfantului Mitrofan, primul episcop al Constantinopolului. In anul 325, Alexandru a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde a fost un aparator fervent al dogmei ortodoxe impotriva arianismului. Dupa moartea Sfantului Mitrofan, Alexandru a fost ales episcop al Constantinopolului si a continuat sa lupte impotriva ereziilor, demonstrand o credinta neclintita si o mare intelepciune teologica.

Sfantul Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 337, fiind venerat ca sfant si mare aparator al credintei ortodoxe.

Semnificatia sarbatorii Sfantului Alexandru

Sarbatoarea Sfantului Alexandru are o semnificatie profunda pentru credinciosi, fiind un moment de recunostinta fata de un sfant care a aparat cu curaj si devotament invataturile crestine. De asemenea, este o zi de pomenire a valorilor morale precum dreptatea, credinta si iubirea de Dumnezeu, pe care Sfantul Alexandru le-a exemplificat in viata sa.

Pentru cei care poarta numele Alexandru sau derivate ale acestuia, ziua de 30 august este prilejul de a-si celebra ocrotitorul spiritual, Sfantul Alexandru, si de a primi urari de bine din partea familiei si prietenilor.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Alexandru

In Romania, sarbatoarea Sfantului Alexandru este asociata cu mai multe traditii si obiceiuri populare. In unele regiuni, credinciosii obisnuiesc sa participe la slujbe speciale, unde se rostesc rugaciuni si se aprind lumanari in cinstea sfantului. De asemenea, se obisnuieste ca oamenii sa mearga la biserica pentru a se ruga pentru sanatate si pentru a cere ajutorul Sfantului Alexandru in momentele de dificultate.

In unele zone rurale, exista obiceiul de a organiza mese festive in familie, unde se aduna toti cei care poarta numele de Alexandru, pentru a sarbatori impreuna. In aceasta zi, se ofera cadouri si se rostesc urari de bine pentru cei dragi.

Urari de Sfantul Alexandru

Pe langa traditiile religioase, sarbatoarea este si un moment prielnic pentru a trimite urari celor care poarta numele Sfantului Alexandru. Iata cateva exemple de urari:

„Fie ca Sfantul Alexandru sa te ocroteasca mereu si sa-ti aduca liniste, pace si bucurie in suflet. La multi ani!”

„Cu ocazia zilei onomastice, iti doresc sanatate, fericire si impliniri alaturi de cei dragi! La multi ani de Sfantul Alexandru!”

„Sa ai parte de o zi plina de lumina si bucurie! La multi ani, Alexandru!”

„Fie ca toate dorintele sa ti se implineasca, iar Sfantul Alexandru sa-ti fie mereu calauza! La multi ani!”

Sarbatoarea Sfantului Alexandru ramane un moment special, de reflectie si celebrare, atat pentru cei ce poarta numele sfantului, cat si pentru intreaga comunitate crestina.

  • Foto: Doxologia

Citeste si despre