Sondaj: Care este principala provocare pe care o intampina un parinte aflat la munca peste hotare

| | Actualizat: 2024-10-30 17:48:50

Peste trei sferturi dintre parintii care muncesc in strainatate spun ca principala preocupare este mentinerea legaturii afective cu copiii ramasi in tara

 – Sondaj derulat in cadrul proiectului Ramai aproape de copilul tau, implementat de Organizatia Salvati Copiii, finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni -

Putin peste trei sferturi (77,5%) dintre respondentii la sondajul realizat de Salvati Copiii in randul parintilor din strainatate ai caror copii ramasi in Romania in grija rudelor sunt inclusi in programul de suport al organizatiei considera ca mentinerea legaturii emotionale cu copilul/copiii din Romania reprezinta principala provocare pe care o intampina ca parinte aflat la munca peste hotare. Pe locul doi sunt indicate problemele de integrare culturala si adaptare in tara de rezidenta, mentionate de aproximativ 25% dintre parinti, urmate de comunicarea cu institutiile din Romania (scoala/gradinita copilului, primarie, institutii fiscale etc.), specificata de 18% dintre respondenti.

Conform declaratiilor parintilor, 76% dintre acestia comunica zilnic cu copiii lor, 12% de cateva ori pe saptamana, restul de 12% comunicand o data pe saptamana sau mai rar. 72% comunica cu copiii prin intermediul apelului video, 27% prin telefon/mesaje scrise, iar 1% prin e-mail.

In ceea ce priveste aspectele care cred ca ar imbunatati comunicarea dintre parinti si copiii ramasi acasa, 81% dintre parinti indica necesitatea de a avea timp mai mult dedicat comunicarii cu copilul/copiii, 21% timp mai mult dedicat comunicarii cu persoanele in grija carora se afla copilul/copiii, 19% necesitatea suportului psihologic pentru copii, iar 12,4% necesitatea de resurse educationale legate de comunicare eficienta.

Necesitatile pe care le resimt parintii plecati la munca in strainatate cu privire la cresterea copiilor (au fost rugati sa evidentieze maxim 2 optiuni) constau in: resurse pentru mentinerea unei relatii sanatoase si apropiate cu copiii de la distanta – mentionate de 57% dintre parinti, suport pentru gestionarea relatiilor cu persoanele care au grija de copii (bunici, rude) – 29% dintre parinti, resurse educationale pentru copii – 26% dintre parinti, consiliere psihologica pentru parinti – 18% dintre parinti, informatii despre drepturile si serviciile disponibile in tara de rezidenta – 15% dintre parinti, alocatia europeana pentru copii – 15% dintre parinti, grupuri de suport pentru parinti din diaspora – 15%, consiliere juridica privind drepturile si obligatiile parentale – 8% dintre parinti.

„Mentinerea legaturii cu copiii ramasi in tara este cruciala, pentru ca reprezinta o plasa de siguranta afectiva si psihologica fara de care copiii se simt dezorientati si lipsiti de incredere. Este una dintre preocuparile majore ale specialistilor Salvati Copiii implicati in programul dedicat acestor copii si de aceea in aceasta campanie - derulata in paralel cu serviciile acordate copiilor si persoanelor in grija carora au ramas acestia -, focusul este asupra parintilor aflati peste hotare., a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Sondajul a fost realizat in cadrul proiectului Ramai aproape de copilul tau, implementat de Organizatia Salvati Copiii, finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in perioada iunie-octombrie 2024, destinat parintilor romani care muncesc in strainatate.

Scopul proiectului a fost cresterea gradului de constientizare a parintilor romani care muncesc in alte state cu privire la nevoile copiilor ramasi acasa, necesitatea mentinerii comunicarii cu acestia si cu persoanele in grija carora au ramas copiii si a legaturii cu comunitatea de provenienta. 

Date proiect Ramai aproape de copilul tau – program pentru parinti romani care muncesc in strainatate

Proiect finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni

Grupul-tinta principal al proiectului: parintii romani plecati la munca in strainatate

Perioada derulare proiect: iunie-octombrie 2024

Buget aprobat: 250.000 lei

In cadrul proiectului, in perioada iunie-octombrie 2024, au fost derulate urmatoarele activitati:

- Campanii de informare, educare si constientizare cu privire la nevoile copiilor ramasi acasa, necesitatea mentinerii comunicarii cu acestia si cu persoanele in grija carora au ramas copiii si a legaturii cu comunitatea de provenienta pentru peste 930.000 de romani care muncesc/traiesc in alte state. Au fost derulate campanii media si online destinate romanilor aflati in alte state, inclusiv prin intermediul platformei online www.copiisinguriacasa.ro, webinarii online dedicate parintilor din diaspora pe teme legate de dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor in contextul separarii de parinti, au fost distribuite materiale de informare la puncte de trecere a frontierei.

- Servicii de informare si consiliere pe teme psiho-emotionale si juridice pentru 1.800 de parinti romani care muncesc in alte state - prin intermediul sectiunii interactive a site-ului www.copiisinguriacasa.ro, liniei telefonice dedicate, 021.224.24.52, activitati de informare si consiliere a parintilor la puncte de trecere a frontierei, in centre de zi Salvati Copiii si prin caravane organizate in mediul rural in lunile iulie-august.

Context

Amploarea fenomenului copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate a facut necesara dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, incepand cu anul 2010.

In centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenti sociali si cadre didactice ofera servicii de consiliere psihologica si sociala, activitati de suport scolar si activitati de socializare pentru copii, precum si activitati de educatie parentala, consiliere sociala si indrumare juridica pentru adulti. Programul a fost derulat in Bucuresti si 18 judete: Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Olt, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea. Doar in 2023, am derulat programe locale in 50 de scoli din aceste judete.

Peste 24.000 de persoane, copii si adulti, au beneficiat de suport psiho-socio-educational, iar peste 130.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor il are asupra copiilor ramasi acasa, respectiv la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii.

comunicat

Citeste si despre