Stastici ingrijoratoare: 28% dintre gravidele din Romania consuma alcool, bebelusii se nasc in sevraj

| | Actualizat: 2024-06-06 15:51:29

 

Stastici ingrijoratoare: 28% dintre gravidele din Romania consuma alcool, bebelusii se nasc in sevraj
Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana in privinta frecventei consumului de alcool in randul adultilor. Potrivit acestor date, aproximativ 35% dintre adultii din Romania au depasit cel putin o data pe luna limita de consum intens de alcool. Comportamentul adultilor influenteaza copiii, care ajung si ei sa consume alcool in cantitati mari. Astfel, minori chiar si de 11 ani ajung la spital in coma alcoolica. De asemenea, 28% dintre femeile insarcinate din Romania consuma alcool in cele noua luni, iar incidenta copiilor cu sevraj alcoolic la nastere este de doua ori mai mare decat media UE.
Conform datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru anul 2023, analizate de jurnalistii adevarul.ro, Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cantitatea de alcool consumata. Barbatii consuma saptamanal 15 bauturi, in timp ce femeile ajung la opt bauturi pe saptamana. Zonele in care consumul de alcool este excesiv includ Moldova si Oltenia. Totodata, tot mai multi copii si adolescenti consuma bauturi alcoolice in exces.
In Romania, conform statisticilor UNICEF, analizate de jurnalistii adevarul.ro, 42% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani au consumat cel putin o data bauturi alcoolice. Romania se confrunta si cu problema copiilor nascuti in sevraj alcoolic, din cauza consumului frecvent de alcool al mamelor in timpul sarcinii. Potrivit statisticilor, 28% dintre femeile insarcinate din Romania consuma alcool in cele noua luni, iar incidenta copiilor cu sevraj alcoolic la nastere este de doua ori mai mare decat media UE.
Bebelusii care se nasc in sevraj alcoolic din cauza consumului de alcool al mamei in timpul sarcinii dezvolta sindrom alcoolic fetal. Aceasta afectiune impiedica dezvoltarea corespunzatoare a creierului, iar nou-nascutii au o greutate mai mica la nastere. Alcoolul traverseaza bariera placentara, facand ca nou-nascutul sa devina dependent de etanol si sa dezvolte simptome de sevraj. Efectele alcoolului asupra fatului sunt adesea ireversibile, a declarat un medic.

Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana in privinta frecventei consumului de alcool in randul adultilor. Potrivit acestor date, aproximativ 35% dintre adultii din Romania au depasit cel putin o data pe luna limita de consum intens de alcool.

Comportamentul adultilor influenteaza copiii, care ajung si ei sa consume alcool in cantitati mari. Astfel, minori chiar si de 11 ani ajung la spital in coma alcoolica. De asemenea, 28% dintre femeile insarcinate din Romania consuma alcool in cele noua luni, iar incidenta copiilor cu sevraj alcoolic la nastere este de doua ori mai mare decat media UE.

Conform datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru anul 2023, analizate de jurnalistii adevarul.ro, Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cantitatea de alcool consumata.

Barbatii consuma saptamanal 15 bauturi, in timp ce femeile ajung la opt bauturi pe saptamana. Zonele in care consumul de alcool este excesiv includ Moldova si Oltenia. Totodata, tot mai multi copii si adolescenti consuma bauturi alcoolice in exces.

Romania copiilor nascuti in sevraj alcoolic 

In Romania, conform statisticilor UNICEF, analizate de jurnalistii adevarul.ro, 42% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani au consumat cel putin o data bauturi alcoolice.

Romania se confrunta si cu problema copiilor nascuti in sevraj alcoolic, din cauza consumului frecvent de alcool al mamelor in timpul sarcinii. Potrivit statisticilor, 28% dintre femeile insarcinate din Romania consuma alcool in cele noua luni, iar incidenta copiilor cu sevraj alcoolic la nastere este de doua ori mai mare decat media UE.

Cum afecteaza alcoolul fatul?

Bebelusii care se nasc in sevraj alcoolic din cauza consumului de alcool al mamei in timpul sarcinii dezvolta sindrom alcoolic fetal. Aceasta afectiune impiedica dezvoltarea corespunzatoare a creierului, iar nou-nascutii au o greutate mai mica la nastere.

Alcoolul traverseaza bariera placentara, facand ca nou-nascutul sa devina dependent de etanol si sa dezvolte simptome de sevraj. Efectele alcoolului asupra fatului sunt adesea ireversibile, a declarat un medic.

 

Citeste si despre