In fiecare an, ziua de 12 iunie este dedicata combaterii exploatarii prin munca a copiilor, cu scopul de a atrage atentia asupra extinderii globale a fenomenului si asupra eforturilor necesare pentru a il elimina, potrivit ONU.
Ministrul familiei, tineretului si egalitatii de sanse, Gabriela Firea, a scris luni, pe pagina oficiala de Facebook, faptul ca anul trecut 268 de copii din Romania au fost chinuiti si trimisi la munca, cei mai multi de propriii parinti!
„Astazi (luni - n.r.), de Ziua mondiala impotriva exploatarii prin munca a copiilor, trag un nou semnal de alarma in privinta uneia dintre cele mai crunte realitati ale zilelor noastre: copii obligati de familie sau de alti adulti sa munceasca, fiind in acelasi timp batuti si umiliti pentru a aduce bani. Va puteti inchipui ce inseamna un copil de sub doi ani „exploatat prin munca”? Da, o astfel de oroare exista! Doar anul trecut, au fost nu mai putin de 38 de copii sub 2 ani care au fost supusi unui astfel de abuz! Alti 54 aveau sub 6 ani, 48 – sub 9 ani, 70 – sub 13 ani si 58 – intre 14 si 17 ani! Iata, acesta este tabloul complet al acestei realitati crunte! Cele mai multe cazuri s-au petrecut in familie. Aceste situatii imposibil de inteles sunt mai putine fata de 2021, dar ma tem ca nu putem avea siguranta ca toate cazurile sunt raportate si se regasesc in statistici”, a scris ministrul.
Aceasta mai spune ca fie si un singur caz de copil exploatat, chinuit si trimis la munca ar trebuie sa fie un semnal de alarma:
„Pentru ca nu vorbim doar de cifre seci, ci despre suflete chinuite, care raman cu traume pe viata. Din punctul meu de vedere, orice copil care este exploatat, sub orice forma, care este obligat sa iasa pe strada sa munceasca sau sa cerseasca, in loc sa fie trimis la scoala si sa fie lasat sa se bucure de anii minunati ai copilariei trebuie sa fie o urgenta”, mai precizeaza Firea.
Ministrul mai spune ca acesta a fost scopul cu are a fost gandita legea prevenirii separarii copilului de familie.
„N-am sa obosesc sa spun acelasi lucru: Legea prevenirii separarii copilului de familie urmareste sa sprijine acea familie sa gaseasca solutii si sa identifice resurse sa-si poate tina copiii acasa, sa-i creasca in familie. Nu sa ia copiii din familii, cum s-a manipulat in mod fals opinia publica, ci sa ofere familiilor solutii”, a incheiat Gabriela Firea.
Ziua mondiala impotriva exploatarii prin munca a copiilor a fost lansata de catre Organizatia Internationala a Muncii (OIM), in 2002.
- Surse: facebook.com/gabifirea
- Foto: Freepik