TEMA PENTRU ACASA - Sa ne pretuim invatatorii!

| | Actualizat: 2005-07-01 10:26:39

Cand spui scoala, in mintea fiecaruia dintre noi apare chipul invatatoarei sau al invatatorului. Ieri a fost Ziua Invatatorului, a fost ziua a 43 de mii de oameni care au ca misiune sa le dezvaluie copiilor "corola de minuni a lumii". Desi sunt cei care marcheaza profund dezvoltarea personalitatii copilului, invatatorii din Romania nu au un statut de invidiat. Sunt cancelarii in care invatatorii stau separat de profesori. In grila de salarizare, invatatorul e pe pozitia cea mai joasa, cu toate ca munceste mult mai mult decat alte categorii de cadre didactice.

Dincolo de toate acestea, se pare ca autoritatile statului roman nu mai sunt interesate sa avem invatatori buni. Prin desfiintarea totala si apoi reinfiintarea partiala a liceelor pedagogice, in Romania s-a distrus o traditie.

S-a distrus invatamantul pedagogic, care atragea valori si care producea valori. Liceele pedagogice reinfiintate nu mai sunt in top. Nu mai au cea mai mare concurenta la admitere si nu-i mai inscriu pe cei mai buni absolventi de clasa a VIII-a.

O alternativa la liceele pedagogice, gandita de autoritati, sunt studiile universitare pentru institutori. Numai ca acestea sunt de proasta calitate. Ele nu includ practica curenta, practica comasata si practica continua, care se faceau odinioara la liceele pedagogice. Mai mult, e inadmisibil ca o persoana sa fie lasata sa le predea copiilor din ciclul primar dupa ce a facut studii la IDD.

"Ziua invatatorului este in fiecare zi in care invatatorul, profesorul intra in clasa. Ziua invatatorului este in fiecare zi in care un elev invata si reuseste. Cred si eu, o data cu dumneavoastra, ca misiunea vietii noastre este sa-i ajutam pe copiii nostri sa invete si sa reuseasca in viata!", spunea, ieri, ministrul Mircea Miclea in mesajul adresat dascalilor, de ziua lor. Dincolo de vorbe, ministerul pe care il conduce domnul Miclea ar trebui sa pretuiasca invatatorii cu adevarat, sa asigure cadrul legal si institutional prin care sa se formeze dascali de valoare.

Citeste si despre