In Romania s-au produs, in ultima saptamana, doua seisme de peste 5 grade pe scara Richter, cu mai multe replici fiecare. Chiar daca nu au existat victime, ci doar pagube materiale, a revenit in discutie un subiect sensibil: cat de sigure sunt cladirile din Romania in caz de cutremur? Nu este vorba doar despre cladirile de locuinte, ci si despre cele in care functioneaza institutii publice, precum scoli, gradinite sau spitale.
Autoritatile nu cunosc cu exactitate numarul cladirilor care prezinta risc de prabusire sau de degradare puternica la un cutremur mare. In judetul Gorj, la cutremurele recente, intr-o scoala si doua biserici au cazut bucati intregi de tencuiala si din tavan. Consecintele ar fi fost mai dramatice daca magnitudinea seismelor ar fi fost mai mare de 6 grade pe Richter.
In Romania au fost adoptate pana in prezent doua legi care obliga autoritatile sa expertizeze seismic scolile si spitalele construite inainte de 1978. Aceasta expertiza ar trebui sa fie finalizata pana la 1 iunie 2024.
In urma cu ceva timp, Ministerul Educatiei a anuntat ca au fost verificate, la nivel national, 1.800 de scoli, din totalul de 31.394. O treime dintre scolile verificate se incadreaza la risc seismic de gradele I si II.
In Bucuresti, 170 de scoli sunt cu risc seismic ridicat. Cele mai multe dintre acestea se afla in sectoarele 1, 3 si 5. 20 dintre ele se afla in clasa I de risc, ceea ce inseamna ca la un cutremur de peste 7 grade, exista riscuri mari sa se prabuseasca.
Cele mai multe dintre cladirile unde functioneaza aceste scoli au fost construite inainte de 1977. Jumatate dintre scolile expertizate din Bucuresti sunt incadrate in clasa a II-a de risc seismic. Acest lucru inseamna ca, in cazul unui cutremur major, acestea pot suferi degradari, insa este putin probabil sa se prabuseasca.