Uniforme obligatorii pentru elevi: Parintii sunt nemultumiti de noua propunere legislativa

| | Actualizat: 2024-08-01 11:00:44

 

Uniforme obligatorii pentru elevi: Părinții sunt nemulțumiți de noua propunere legislativă
Un nou proiect de lege propune ca uniformele școlare să devină obligatorii pentru toți elevii. Conform acestei inițiative, uniforme vor fi oferite gratuit, ceea ce a stârnit nemulțumirea părinților și a asociațiilor acestora, care avertizează că această măsură ar putea crea haos în sistemul educațional.
Propunerea, înaintată la Senat, prevede ca detaliile tehnice ale uniformelor să fie stabilite printr-un ordin al ministrului educației. Costurile pentru uniforme ar urma să fie acoperite din fonduri guvernamentale, bugetul Ministerului Educației, alte instituții coordonatoare, bugetele locale sau fonduri externe nerambursabile. Modificările la Legea învățământului preuniversitar includ dreptul elevilor de a primi uniforme gratuite și permit autorităților locale să finanțeze aceste costuri din bugetele proprii.
Argumente pro și contra
Expertul în educație Ștefan Vlaston a comentat pentru „Adevărul”:
„Nu mai trăim în acele vremuri. Îmbrăcămintea ține de libertatea fiecăruia. Elevii nu vor accepta. La ce ar ajuta?”.
Iuliana Constantinescu, președinta asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, a adăugat:
„Nu este o măsură necesară. Obligativitatea purtării uniformelor nu poate fi impusă. Elevii au drepturi și nu pot fi sancționați pentru nerespectarea unui cod vestimentar. Propunerea legislativă nu oferă claritate privind finanțarea. Este o inițiativă nepotrivită, având în vedere sub-finanțarea cronică a sistemului educațional și numeroasele nevoi nerezolvate”.
Problemele reale ale sistemului
Constantinescu a subliniat că problemele din sistemul educațional sunt mult mai grave decât lipsa uniformelor:
„Cele mai mari lipsuri sunt legate de infrastructura școlară, lipsa autorizațiilor sanitare și de securitate, clădiri vechi și nesigure, lipsa materialelor didactice moderne și a manualelor școlare, mai ales la liceu. Nu uniformele școlare sunt ceea ce ne lipsește în acest moment”.
Fostul președinte al Federației Părinților din România, Iulian Cristache, a comentat pe Facebook:
„Deși uniforma poate fi reglementată de fiecare unitate de învățământ, înțeleg că e un nou proiect care, cumva, impune. Ne cramponăm de uniforme în loc să rezolvăm problemele importante. Elevii nu vor purta uniformele și nu îi putem sancționa. În plus, mă întreb dacă nu se pregătește vreo afacere cu firmele unor smecherași din Parlament”.
În concluzie, deși proiectul de lege privind uniformele obligatorii pentru elevi este bine intenționat, el a generat controverse și nemulțumiri în rândul părinților și al experților în educație. Aceștia subliniază că problemele esențiale ale sistemului educațional trebuie abordate cu prioritate.

Un nou proiect de lege propune ca uniformele scolare sa devina obligatorii pentru toti elevii. Conform acestei initiative, uniforme vor fi oferite gratuit, ceea ce a starnit nemultumirea parintilor si a asociatiilor acestora, care avertizeaza ca aceasta masura ar putea crea haos in sistemul educational.

Propunerea, inaintata la Senat, prevede ca detaliile tehnice ale uniformelor sa fie stabilite printr-un ordin al ministrului educatiei. Costurile pentru uniforme ar urma sa fie acoperite din fonduri guvernamentale, bugetul Ministerului Educatiei, alte institutii coordonatoare, bugetele locale sau fonduri externe nerambursabile. Modificarile la Legea invatamantului preuniversitar includ dreptul elevilor de a primi uniforme gratuite si permit autoritatilor locale sa finanteze aceste costuri din bugetele proprii.

Argumente pro si contra

Expertul in educatie Stefan Vlaston a comentat pentru „Adevarul”:

„Nu mai traim in acele vremuri. Imbracamintea tine de libertatea fiecaruia. Elevii nu vor accepta. La ce ar ajuta?”.

Iuliana Constantinescu, presedinta asociatiei de parinti de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, a adaugat:

„Nu este o masura necesara. Obligativitatea purtarii uniformelor nu poate fi impusa. Elevii au drepturi si nu pot fi sanctionati pentru nerespectarea unui cod vestimentar. Propunerea legislativa nu ofera claritate privind finantarea. Este o initiativa nepotrivita, avand in vedere sub-finantarea cronica a sistemului educational si numeroasele nevoi nerezolvate”.

Problemele reale ale sistemului

Constantinescu a subliniat ca problemele din sistemul educational sunt mult mai grave decat lipsa uniformelor:

„Cele mai mari lipsuri sunt legate de infrastructura scolara, lipsa autorizatiilor sanitare si de securitate, cladiri vechi si nesigure, lipsa materialelor didactice moderne si a manualelor scolare, mai ales la liceu. Nu uniformele scolare sunt ceea ce ne lipseste in acest moment”.

Fostul presedinte al Federatiei Parintilor din Romania, Iulian Cristache, a comentat pe Facebook:

„Desi uniforma poate fi reglementata de fiecare unitate de invatamant, inteleg ca e un nou proiect care, cumva, impune. Ne cramponam de uniforme in loc sa rezolvam problemele importante. Elevii nu vor purta uniformele si nu ii putem sanctiona. In plus, ma intreb daca nu se pregateste vreo afacere cu firmele unor smecherasi din Parlament”.

In concluzie, desi proiectul de lege privind uniformele obligatorii pentru elevi este bine intentionat, el a generat controverse si nemultumiri in randul parintilor si al expertilor in educatie. Acestia subliniaza ca problemele esentiale ale sistemului educational trebuie abordate cu prioritate.

Citeste si despre