Daca urmeaza sa devii mamica in 2022, este important sa stii si ce beneficii financiare vei avea din partea statului, pentru a nu le rata. Tocmai de aceea, am alcatuit pentru tine o lista de ajutoare si beneficii pe care le poti accesa.
Indemnizatia de nastere si de crestere a copilului in timpul
Prospetele mamici pot beneficia de doi ani de concediu de crestere a copilului, dupa nastere. Asta inseamna ca timp de doi ani, mama va primi indemnizatie de crestere a copilului. Desigur, si tatal are dreptul la aceleasi beneficii daca alege sa ramana acasa cu micutul, in timp ce mama lucreaza.
Indemnizatia se acorda cu conditia ca in ultimii doi ani, inaintea nasterii, sa se fi realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit.
Care este cuantumul indemnizatiei
Valoarea minima a indemnizatiei primite de catre mama este de 1.250 de lei pe luna.
Cuantumul minim al indenizatie crestere copil 2021 nu poate fi mai mic decat suma rezultata prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR si nici mai mare de 8.500 lei.
In cazul unei sarcine multiple, pentru fiecare copil, se acorda, in plus, 1.250 de lei.
Prin urmare, in timpul concediului de crestere a copilului, exista o limita minima si una maxima pentru indemnizatia primita lunar.
Astfel, in timpul concediului de crestere a copilului se acorda o indemnizatie de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Insa, nu poate fi mai putin de 1.250 lei sau mai mult de 8.500 de lei.
Concediu de acomodare in cazul adoptiei unui copil
In cazul adoptiei unui copil se ofera un concediu de acomodare pentru o perioada de un an. Astfel, parintele adoptiv beneficiaza de un concediu de un an de zile, timp in care primeste indemnizatie de la stat.
Si in acest caz, indemnizatia lunara este calculata la un procent de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, cu conditia ca persoana sa fi cotizat la stat timp de cel putin doi ani, anterior adoptiei. Indemnizatia nu poate fi mai mica de 1.700 lei si mai mare de 8.500 lei.
In plus, in timpul concediului de acomodare, parintele poate obtine o serie de venituri care nu afecteaza primirea indemnizatiei de acomodare, adica altele decat cele de salariat, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca 6.250, dupa cum urmeaza:
- indemnizatii in calitate de consilier local/judetean, oricare ar fi nivelul lor;
- sume de bani acordate in baza legii, contractului individual/colectiv de munca, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu (altele decat salariul, in principal);
- venituri impozabile rezultate din desfasurarea unei activitati (alta decat cea suspendata ca urmare a intrarii in concediul de acomodare), al caror nivel net se incadreaza in limita de 6.250 de lei.
FOTO: pexels.com