Legislatia care stabileste concediul si indemnizatia de crestere a copilului a fost modificata. Guvernul a facut o serie de schimbari pe care toti parintii si viitorii parinti ar trebui sa le stie. Masurile au fost adoptate marti, 29 noiembrie, si vizeaza atat parioada de concediu destinat parintilor de copii mici, cat si sumele lunare pe care acestia le incaseaza.
Ministerul Muncii a transmis, in cursul zilei de marti, cum a fost modificata legea care ii vizeaza pe parinti. Pe langa cresterea perioadei netransferabile de concediu pentru parintele care nu a solicitat initial acest drept si majorarea veniturilor supuse impozitului, o masura importanta le vizeaza pe mamele de multipleti.
In ultimii ani, numeroase ONG-uri, dar si persoane fizice, au solicitat schimbarea modului de calcul al indemnizatiei pentru mamicile de gemeni. Masura a fost adoptata, in sfarsit, iar femeile care asteapta gemeni sau tripleti tocmai au primit o veste excelenta. Indemnizatia lunara pentru copiii nascuti din sarcini gemelare sau de tripleti s-a suplimentat cu 50%, incepand cu al doilea copil. Acest lucru inseamna ca mamele de gemeni vor incasa cu 50% mai mult decat pana in prezent. Aceeasi masura se aplica si pentru femeile care nasc al doilea copil in timp ce se afla in concediu de crestere a primului copil.
„Am propus si s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizatiei de crestere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleti sau multipleti, cu sprijinul ministrilor Muncii si Finantelor carora le multumesc. Reparam, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor parinti.
In sedinta de astazi a Guvernului, a fost adoptata aceasta modificare legislativa care le va permite mamelor de gemeni, tripleti sau multipleti sa primeasca, incepand cu al doilea bebelus, 50% in plus la indemnizatia de crestere a copilului. Aceeasi masura se va aplica si pentru mamele cu sarcini suprapuse, adica in cazul acelor mame care nasc din nou in perioada concediului de ingrijire a copilului.
Mamele primesc, incepand cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizatiei minime, adica 1.314 lei. O nedreptate, in special in cazul femeilor care, pana sa devina mame, au fost active pe piata muncii si au avut salarii substantiale, pentru care au platit contributii sociale pe masura.
De acum, suma creste pentru unele mame! In cazul doamnelor care au indemnizatia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizatiile peste aceasta suma. De exemplu, mama unor tripleti, care are valoarea indemnizatiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, incepand cu al doilea, inca 1.500 lei, astfel incat va incasa lunar 6.000 lei.”, a transmis ministrul Familiei, Gabriela Firea, prin intermediul paginii ei de Facebook.
FOTO: Pexels