Vouchere pentru mama 2023. Cand intra banii pe carduri? Anuntul facut de ministrul Marcel Bolos

| | Actualizat: 2023-06-06 22:34:47

 

Cand se fac platile pentru voucherele materna 2023. Anunt important pentru proaspetele mamici 
Proaspetele mamici vor beneficia de un sprijin de la stat in valoare de 2000 de lei, prin programul „Trusoul nou-născutului'. Ministrul Marcel Bolos a anuntat luni 29 mai au fost facute platile pentru trusourile nou-nascutilor, banii urmand sa fie virati pe cardurile beneficiarilor zilele urmatoare. 
Conform datelor publicate de ministerul InvestiÈ›iilor È™i Proiectelor Europene de acest sprijin vor beneficia aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mamă – copil din toată È›ara.
„Astăzi (n.r. luni- 29 mai 2023) am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuÈ›i, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoÈ›ional È™i fizic în primele luni de la naÈ™terea copilului, care necesită multă atenÈ›ie È™i grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor preocupare.
Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă È™i lapte praf, acestea pot fi achiziÈ›ionate din unitățile partenere în program. Prin Programul Incluziune È™i Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor È™i copiilor în situaÈ›ii dificile este de 450 de milioane de euro È™i cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, È™i alte tipuri de intervenÈ›ii precum creÈ™terea oportunităților pe piaÈ›a muncii pentru femei, finanÈ›area cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte È™i încălțăminte pentru cei mici',  a declarat ministrul Marcel BoloÈ™. 

Proaspetele mamici vor beneficia de un sprijin de la stat in valoare de 2000 de lei, prin programul „Trusoul nou-nascutului”. Ministrul Marcel Bolos a anuntat luni 29 mai au fost facute platile pentru trusourile nou-nascutilor, banii urmand sa fie virati pe cardurile beneficiarilor zilele urmatoare. 

Conform datelor publicate de ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene de acest sprijin vor beneficia aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mama – copil din toata tara.

„Astazi (n.r. luni- 29 mai 2023) am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-nascuti, iar in cateva zile cei 2000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru ca mamele au nevoie de sprijin emotional si fizic in primele luni de la nasterea copilului, care necesita multa atentie si grija, iar temerile de ordin financiar ar trebui sa fie ultima lor preocupare.

Sunt bani care asigura tinerelor mame produsele de baza pentru ingrijirea copiilor precum imbracaminte, produse de igiena si lapte praf, acestea pot fi achizitionate din unitatile partenere in program. Prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021 – 2027, bugetul destinat masurilor dedicate mamelor si copiilor in situatii dificile este de 450 de milioane de euro si cuprinde, pe langa sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou nascutului, si alte tipuri de interventii precum cresterea oportunitatilor pe piata muncii pentru femei, finantarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrana, imbracaminte si incaltaminte pentru cei mici”,  a declarat ministrul Marcel Bolos. 

Ce mame beneficiaza de sprijin pentru nou-nascuti

Valoarea nominala a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-nascuti este de 2.000 de lei si se acorda mamelor care au nascut incepand cu anul 2022, dar nu mai tarziu de trei luni de la nasterea copilului, daca sunt se incadreaza in urmatoarele categorii:

  • Mame care beneficiaza de venit minim garantat prin dispozitie scrisa a primarului;
  • Mame care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
  • Mame aflate in situatii de risc;
  • Victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si altele asemenea si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate;
  • Mame care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile;
  • Mame minore.

Lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este intocmita de serviciul public de asistenta sociala si trimise institutiei prefectului, care centralizeaza listele la nivelul fiecarui judet, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-nascuti se emit de catre unitatile autorizate de Ministerul Finantelor si pot fi utilizate numai pentru achizitionarea produselor de ingrijire pentru nou-nascuti, in reteaua unitatilor afiliate programului, in termen de sase luni de la data emiterii acestuia.

Cum pot fi folosite voucherele de 2000 de lei

Pot fi achizitionate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum: imbracaminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igiena (sampon, sapun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comerciantii parteneri Edenred, compania care a castigat procedura de achizitie publica pentru furnizarea cardurilor pe care se incarca sprijinul.

Alte forme de sprijin destinate mamelor si copiilor din medii defavorizate

In perioada 2024-2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou nascuti vor fi finantate prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala, bugetul total dedicat acestei masuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi in continuare de 2000 de lei si se va acorda intr-o transa unica pentru fiecare nou-nascut, pe o perioada de 4 ani (2024-2027).

Alte forme de sprijin destinate mamelor si copiilor din medii defavorizate, in perioada 2021 – 2027 sunt:

  • Servicii de consiliere si sprijin material adresat copiilor aflati in situatii de vulnerabilitate, cu o finantare totala de 160 milioane de euro incluzand aici acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrana pentru imbracaminte si incaltaminte, activitati educative, activitati de prevenire si combatere a comportamentelor negative;
  • Masuri pentru sprijinirea ocuparii in randul mamelor, printre care amenajarea unor spatii destinate supravegherii si ingrijirii copiilor cu varsta prescolara sau pentru crearea de parteneriate cu entitati specializate care ofera servicii de ingrijire copii, precum si pentru utilizarea unor forme de munca noi sau flexibile, consiliere vocationala, acompaniere in vederea insertiei socio-profesionale – bugetul total alocat fiind de 41 milioane de euro;
  • Masuri cu o alocare totala de 80 milioane de euro destinate familiilor monoparentale;
  • Sprijin pentru mamele din comunitatile de romi, bugetul destinat acestora fiind de 44 milioane de euro.

Surse: mfe.gov.ro
Foto: Freepik

Citeste si despre